Djokovič uspěl s odvoláním u soudu, hrozba tříletého zákazu vstupu do země však trvá

- Filip Lefenda

Novak Djokovič uspěl u soudu se svým odvoláním proti deportaci, která mu byla australskými úřady nařízena po zrušení víz. Světová jednička obdržela zpět svůj pas a mohla konečně opustit detenční hotel, kde pobývala od čtvrtka. Vyhráno ale Srb definitivně nemá. Víza mu může zpětně odebrat ještě tamější ministr pro imigraci Alex Hawke. Djokovič měl ze země odcestovat poté, co byla zpochybněna jeho výjimka z očkování proti koronaviru.

Soud zkritizoval postup australských úřadů a nařídil vládě, aby uhradila náklady na Djokovičovo právní zastoupení. „Výjimka byla udělena nezávislou odbornou komisí specialistů, kterou ustanovila vláda státu Victoria,“ zmínil soudce Anthony Kelly. Tenista při žádosti o výjimku vycházel ze svého nedávného pozitivního testu, který měl mít údajně 16. prosince.

Během pondělního virtuálního slyšení, které bylo živě přenášeno i na internetu, se před soudem sešly desítky Srbových příznivců. Již o den dříve se fanoušci dvacetinásobného grandslamového šampiona shromáždili i před budovou srbského parlamentu v Bělehradě. Australská veřejnost je pak dle agentury Reuters z až devadesáti procent naopak na straně úřadů – zejména pak obyvatelé Melbourne, kde platil vůbec nejdelší lockdown na světě.

Nad hráčovou účastí na Australian Open, které startuje už 17. ledna, ovšem nadále visí otazník. Djokovičovo vízum může bez ohledu na verdikt soudu opět zrušit ministr pro imigraci Alex Hawke. Pakliže by k tomuto kroku došlo, znamenal by pro devítinásobného turnajového vítěze automaticky tříletý zákaz vstupu do země. Již v minulosti se přitom Hawke stavěl k účasti Djokoviče na akci spíše negativně. „Kdokoliv, kdo přiletí do Austrálie, musí mít dvě dávky očkování,“ prohlásil loni.

Jak celá kauza nakonec dopadne?