Vytoužený návrat do Melbourne. Areál jsem skoro nepoznala, usmívá se Malečková

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Dlouho vyhlížela návrat na grandslamové klání a po více než pěti letech se dočkala! Jesika Malečková se díky vydařenému závěru sezóny vměstnala mezi účastnice Australian Open, kde dosud startovala pouze jako juniorka v roce 2012. A přestože sedmadvacetiletá Češka v úvodním kole kvalifikace podlehla favorizované Španělce Rebece Masarové, svůj pobyt v Melbourne si užila. „Jsem opravdu ráda, že jsem tady mohla být a hrát turnaj na tak vysoké úrovni,“ hlásila Tenisovému světu Malečková.

Od sezóny 2016, kdy si zahrála kvalifikaci na Roland Garros a US Open, usilovala Jesika Malečková o další místenku na akci velké čtyřky. Svou třetí účast na seniorském grandslamu přidala na Australian Open, kam se vrátila přesně deset let poté, co tam absolvovala juniorský turnaj.

Jesiko, s tenistkou ze druhé stovky žebříčku Rebekou Masarovou jste prohrála dvakrát 2:6. Jak svou účast v Melbourne hodnotíte?
Byla to pro mě skvělá zkušenost. Jsem opravdu ráda, že jsem tady mohla být a hrát turnaj na tak vysoké úrovni. Přestože mi to nevyšlo, stejně z toho mám dobré pocity.

Do Melbourne Parku jste se vrátila po deseti letech. Jak se areál proměnil od roku 2012, kdy jste v něm odehrála juniorku Australian Open?
Hned jsem se šla podívat na kurt číslo pět, kde jsem tenkrát hrála. Je to tady úplně jiné, areál se obrovsky změnil, skoro bych ho nepoznala. Organizátoři udělali opravdu spoustu práce, areál je nádherný.

Co se vám líbí na Melbourne Parku a celkově na Austrálii?
Všechno! Je tady krásné počasí a příjemní lidi. Už tehdy před deseti lety se mi Austrálie strašně moc líbila a stále se mi moc líbí, patří k mým nejoblíbenějším zemím.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Jess Malečková (@jessulda)

Poprvé v kariéře jste si vyzkoušela i jednu technologickou novinku – automatické jestřábí oko. Jaké bylo hrát bez čárových rozhodčích?
Zvláštní. (usmívá se) Všechno jde hodně dopředu. Nicméně jsem spíš taková stará škola, takže jsem pro to, aby rozhodčí na kurtu byli. 

Není to tak dávno, co pro vás skončila prosincovým turnajem v Jablonci nad Nisou loňská sezóna. Jaká byla?
Zkraje roku jsem udělala celkem dobré výsledky, ale potom to šlo trošku z kopce. Hodněkrát jsem skrečovala, stále mě něco bolelo, přicházela zranění. Byla jsem z toho špatná. Kdyby se mě někdo v srpnu zeptal, jestli budu hrát v lednu Austrálii, tak bych se tomu asi hodně zasmála. Účast jsem si vybojovala ke konci sezóny, šla jsem do toho naplno (Malečková loni postoupila celkem šestkrát do semifinále turnajů ITF, z toho čtyřikrát od začátku září; pozn. red.). Neměla jsem bohužel prostor ani na odpočinek, ani na přípravu, takže jsem sem jela tak trochu z voleje.

Čím vším jste si vlastně prošla v období po sezóně 2016, kdy jste se až dosud naposledy zúčastnila grandslamů?
Od toho roku – už je to dlouhá doba – bohužel přišlo hodně zranění. Byla jsem na operaci s kolenem, pak se objevilo jiné zranění, bylo to stále tam zpátky, tam zpátky. I proto jsem moc ráda, že jsem znovu hrála na grandslamu.

Australian Open (AUS, 75 000 000 AUD, tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace žen

Rebeka Masarová (ESP, 163.) – JESIKA MALEČKOVÁ (234.) 6:2, 6:2