ATP Cup: Třetí ročník reprezentačního turnaje ovládla Kanada!

- Michal Hladký

Srbsko, Rusko a Kanada! Právě severoamerická země ovládla třetí ročník australského ATP Cupu. V Sydney ve finále porazila Španělsko jednoznačně 2:0, když Denis Shapovalov ani Felix Auger-Aliassime neztratili jediný set. Pro tenisty z Pyrenejského poloostrova se jedná už o druhou finálovou porážku, ta první přišla před dvěma lety proti již zmíněnému Srbsku.

První bod ve finálové sérii Kanada vybojovala zásluhou Denise Shapovalova. Ten přehrál Pabla Carreňa Bustu jasně po setech 6:4, 6:3, a to přesto, že v zápase musel odvracet devět brejkbolů. Jednou se mu to nepodařilo, na zdramatizování souboje to ovšem výraznější vliv nemělo.

A to i proto, že Shapovalov hrál jednoduše skvěle. V duelu zahrál 27 winnerů, Carreňa Busta pak pouhých 9. Zajímavostí je, že tenisté se na tvrdém povrchu v minulosti střetli už čtyřikrát. V ani jednom z předchozích případů Kanaďan neuspěl.

Severoameričané využili hned první mečbol. Do druhého zápasu nastoupili Felix Auger-Aliassime a Roberto Bautista-Agut, přičemž úspěšnější byl první zmíněný hráč. Duel ovládl v poměru 2:0 na sety, a to po výsledcích 7:6(3), 6:3.

Kanaďan ztratil hned na úvod zápasu servis, podání si okamžitě však vzal zpátky. Úvodní sada dospěla až do tiebreaku, ve kterém jedenáctý hráč světového žebříčku dominoval. Druhý set byl vyrovnaný až do stavu 3:3. Od toho momentu Španěl získal jen dva fiftýny a daroval svému soupeři celý zápas.

Závěrečná čtyřhra, kterou měly spolu svést dvojice Davidovich Fokina, Martínez a Auger-Aliassime, Shapovalov se už kvůli rozhodnutém stavu hrát nebude.

Dalšími členy vítězného týmu jsou Brayden Schnur a Steven Diez. Pro rodáky z Toronta se jedná jednoznačně o největší kariérní úspěch, vždyť oba z nich se v singlovém žebříčku ATP nachází až ve třetí stovce.   

Finále
Kanada – Španělsko 2:0
Denis Shapovalov – Pablo Carreňa Busta 6:4, 6:3
Felix Auger-Aliassime – Roberto Bautista-Agut 7:6(3), 6:3
Shapovalov, Auger-Aliassime – Davidovich Fokina, Martínez – nehráno pro rozhodnutý stav