Nadal zvládl premiéru, sekl se čtyřhrou a čeká ho 28 zápasů neporažený Nizozemec

- Petr Sumbal

Rafael Nadal se po pětiměsíční pauze vrátil zpět na kurty a obnovenou premiéru ve dvouhře zvládl na jedničku, když v osmifinále turnaje ATP 250 v Melbourne porazil Ricardase Berankise z Lotyšska 6:2, 7:5. Hned vzápětí španělský tenista oznámil, že odstupuje ze čtyřhry. Ve dvouhře na něj ve čtvrtfinále čeká oříšek v podobě střetu s Tallonem Griekspoorem, který je neporažený už 28 zápasů v řadě.

Rafael Nadal neprožil nejlepší sezonu 2021. Byl to pro něj rok bez jediného vyhraného grandslamu a poslední zápas sezony navíc odehrál už na začátku srpna, víc mu totiž nedovolilo zranění levého chodidla.

Už v prosinci Nadal odehrál dva zápasy na exhibici v Abú Zabí, s Britem Andym Murraym i Kanaďanem Denisem Shapovalovem však prohrál. Následně byl navíc pozitivně testovaný na koronavirus, takže jeho opětovný návrat na kurty byl jednu chvíli v ohrožení. Vše však nakonec dobře dopadlo a španělský matador mohl nastoupit hned v úvodu nové sezony na turnaji Summer Set v Melbourne. Součástí Nadalova trenérského týmu je na tomto podniku premiérově bývalý profesionální tenista Marc López.

35letý rodák z Menacoru byl nejprve v akci ve čtyřhře, v úterý po boku krajana Jaumeho Munara porazil v 1. kole argentinský pár Sebastian Baez, Tomás Martín Etcheverry 6:3, 3:6, 10:4. Ve čtyřhře však Nadal v turnaji pokračovat nebude, hned po vítězném zápase dvouhry s Lotyšem Ricardasem Berankisem (104.) se z deblového turnaje odhlásil a poznamenal, že v případě singlového vítězství v 1. kole od začátku počítal pouze s jedním utkáním ve čtyřhře.

Výhra proti Berankisovi se nerodila úplně lehce, na Nadalovi bylo znát, že pauza bez ostrého zápasu byla dlouhá. První set ještě vyhrál Španěl bez ztráty servisu 6:2, druhá sada už však byla komplikovanější. Dvacetinásobný grandslamový vítěz si dvakrát vypracoval náskok jednoho brejku, pokaždé o něj ovšem zase přišel. Zápas ale nakonec zvládl ukončit ještě před tiebreakem, když za stavu 6:5 sebral Berankisovi čistou hrou servis.

„Jsem velmi šťastný, že jsem zpátky. Je těžké si představit lepší místo návratu než právě na začátku sezony tady v Austrálii,“ pochvaloval si Nadal svůj úspěšný comeback. „Byl to pro mě první zápas po delší době. V posledním roce a půl jsem si prošel hodně těžkými chvílemi a velkými výzvami, ale teď se cítím skvěle, a hlavně jsem rád, že jsem zpět,“ zopakoval to nejdůležitější.

Ve čtvrtfinále čeká Nadala, aktuálně světovou šestku, poměrně velká výzva, do cesty se mu totiž postaví Nizozemec Tallon Griekspoor (65.), který nebyl poražen už 28 zápasů v řadě. Závěr loňského roku tento 25letý tenista ozdobil ziskem pěti challengerových titulů po sobě a na vítězné vlně pokračuje prozatím i letos, v Melbourne v 1. kole porazil Němce Dominika Köpfera (54.) 6:3, 6:4 a v osmifinále zvládl třísetový boj proti domácímu Alexei Popyrinovi (61.) po setech 6:3, 4:6, 6:3.

Utkání Nadala s Griekspoorem je plánováno na pátek v 5:30 našeho času jakožto třetí zápas na kurtu Roda Lavera. Půjde o první vzájemný souboj těchto dvou tenistů.