ATP Cup: Poslední semifinalisté odtajněni. Obhájce titulu zachránil 167. hráč světa

- Jan Vojkůvka

ATP Cup v Sydney zná i své poslední dva semifinalisty. Po Polsku a Španělsku se mezi nejlepší čtyřku turnaje prokousali obhájci loňského prvenství Rusové a rovněž tenisté Kanady, kteří porazili Německo.

Rusko patřilo mezi největší favority ATP Cupu, jenže před startem turnaje z jejich nominace vypadli Andrej Rubljov, který spolu s Daniilem Medveděvem zařídil loňské vítězství nejen v ATP Cupu, ale rovněž v Davis Cupu, a Aslan Karacev.

I bez těchto dvou opor se však nakonec Rusko do semifinále podívá. V klíčovém souboji totiž porazilo Itálii, které nepomohla ani hvězdná dvojice Matteo Berrettini a Jannik Sinner.

Duel totiž dospěl až do rozhodující čtyřhry, v níž jeden z životních výkonů předvedl Roman Safjullin, až 167. tenista žebříčku ATP, jenž byl strůjcem obratu v deblové bitvě proti Berrettinimu a Sinnerovi. Italové byli zprvu lepšími hráči na kurtu, ale od druhé sady přebírali otěže Rusové a především pak Safjullin, jemuž se povedlo po boku Daniila Medveděva hrát ve druhém setu a rozhodujícím supertiebreaku hlavní roli střetnutí. Ne nadarmo se na sociálních sítích objevovaly zmínky, že supertiebreak skončil výsledkem Roman vs Itálie 10:5.

Safjullinovi se celkově na ATP Cupu daří předvádět životní tenis. Byť ve čtvrtek prohrál singl s Jannikem Sinnerem, v předchozích dvou duelech porazil Francouze Rinderknecha i Australana Duckwortha, kteří do vzájemného klání vstupovali v rolích favoritů. K tomu spolu s Medveděvem vyhrál všechny tři zápasy ve čtyřhře.

Na druhou stranu ovšem nebýt výkonu světové dvojky Medveděva v duelu s Berrettinim, k rozhodujícímu deblu by v souboji s Itálií ani nemuselo dojít (respektive by se nejednalo o rozhodující zápas).

Zatímco ve skupině B se z postupu raduje Rusko, ve skupině C se prosadila Kanada. Ta šla do zápasu s vědomím, že má lepší vzájemnou bilanci s Velkou Británií (porazila ji 2:1), která po výhře nad Američany držela první postupovou příčku. Postupový klíč tak byl jasný – Kanada musí porazit Německo.

A přesně to se i stalo, a dokonce hned po singlech. Napřed ve třech setech uspěl Denis Shapovalov, jenž 7:6, 4:6 a 6:3 porazil Jana-Lennarda Struffa. Postupový bod pak přidala světová jedenáctka Felix Auger-Aliassime. V pikantním utkání se světovou trojkou Alexanderem Zverevem dokázal Auger-Aliassime zvítězit 6:4, 4:6, 6:3.

O postup do finále vyzvou Kanaďané právě Rusy, a to v sobotu. V pátek se v Sydney odehraje první semifinálové klání mezi Španělskem a Polskem.

Skupina B
Rusko – Itálie 2:1
Roman Safjullin – Jannik Sinner 6:7(6), 3:6
Daniil Medveděv – Matteo Berrettini 6:2, 6:7(5), 6:4
Medveděv, Safjullin – Berrettini, Sinner 5:7, 6:4, 10:5

Francie – Austrálie 1:2
Arthur Rinderknech – James Duckworth 6:4, 7:6(6)
Ugo Humbert – Alex De Minaur 6:3, 6:7(2), 1:6
Martin, Roger-Vasselin – Peers, Saville 2:6, 7:5, 9:11

Skupina C
Velká Británie – USA 2:1
Dan Evans – John Isner 6:4, 7:6(3)
Cameron Norrie – Taylor Fritz 6:7(4), 6:3, 1:6
J. Murray, Evans – Fritz, Isner 6:7(3), 7:5, 10:8

Německo – Kanada 1:2
Jan-Lennard Struff – Denis Shapovalov 6:7(5), 6:4, 3:6
Alexander Zverev – Felix Auger-Aliassime 4:6, 6:4, 3:6
Krawietz, Pütz – Diez, Schnur 6:3, 6:4