Nemůže se očkovat, výjimku přesto nedostal. Indický junior musí na Australian Open zapomenout

- Jan Vojkůvka

Hodně velkou pachuť zanechaly australské úřady v ústech teprve sedmnáctiletého indického juniora Amana Dahiyi. Aktuálně 78. junior světa, který byl přihlášen na juniorské Australian Open, neobdržel zdravotní výjimku k přicestování do Austrálie, a to i přes fakt, že se nemůže naočkovat proti covidu-19.

Dahiya, který v minulé sezoně vyhrál na juniorském okruhu pět turnajů ve dvouhře a přidal také sedm deblových trofejí, se kromě kvalifikace na juniorské Australian Open přihlásil i na turnaj kategorie J1 v Traralgonu. Na obě akce však může zapomenout.

Důvodem je, že není očkovaný proti covidu-19. Dahiya, respektive jeho tým, požádal australské úřady o zdravotní výjimku, jelikož se indický mladík v současnosti nesmí proti tomuto viru naočkovat, avšak ani to k získání výjimky nestačilo. V Indii se totiž proti covidu mohou v současnosti očkovat pouze lidé od 18 let.

„Získali jsme pro Amana víza, ale úředníci Australian Open se velmi pevně drželi svých podmínek. Vysvětlili jsme, že očkování pro obyvatele do 18 let v Indii ještě nezačalo. Uvažovali jsme také o tom, že bychom očkování provedli v některé jiné zemi, ale to se nepovedlo,“ uvedl jeho trenér Jignesh Rawal, jenž Dahiyu trénuje v Altevol Academy v Ahmedabadu.

Sedmnáctiletý junior, který patří k největším talentům indického tenisu, z Austrálie i přes snahu svého týmu obdržel negativní stanovisko.

„Nebude vám povoleno hrát na juniorském Australian Open ani na turnaji J1 v Traralgonu, pokud nebudete plně naočkován,“ rozhodli o osudu jeho žádosti o zdravotní výjimku organizátoři, kteří tuto žádost konzultovali s nezávislým týmem expertů. „Podle současných australských směrnic je žadatel považován za způsobilého pro očkování, a proto nesplňuje podmínky pro výjimku.“

V Austrálii se totiž smí očkovat obyvatelé mladší 18 let, proto je na Dahiyu nahlíženo jako na člověka, který má být očkovaný, pokud chce do země přicestovat. Fakt, že mu není očkování umožněno v jeho vlasti, už úředníky nezajímá...

„Aman místo toho bude hrát turnaje v Dillí a Kalkatě. Cílem je se nyní co nejlépe připravit na juniorské Roland Garros,“ dodal k připadu jeho trenér.