Djokovič nesplnil podmínky vstupu do Austrálie, zemi musí opustit

- Jan Vojkůvka

AKTUALIZOVÁNO: Srbský tenista Novak Djokovič musí během čtvrtka opustit Austrálii. Rozhodly o tom místní úřady, které světové jedničce znemožnily vstup do země kvůli neplatnému vízu. O zvrácení tohoto rozhodnutí usilují právnici srbského tenisty, podle posledních informací by mělo být ještě dnes rozhodnuto o jeho odvolání.

Djokovič, jenž přiletěl do Austrálie ve středu před půlnocí místního času, uvízl na letišti Tullamarine v Melbourne, kde byl zadržen pohraniční stráží ve chvíli, kdy neprošel pasovou kontrolou. Důvodem byl špatný typ víza, které mu bylo bylo zrušeno.

O vízum pro srbskou hvězdu žádal jeden z členů jeho týmu. Požádal však o nesprávný typ dokumentu, který není vázan na zdravotní výjimku, na základě které Djokovič do Austrálie přicestoval. Jakmile Srb neprošel pasovou kontrolou, byl pohraniční stráží izolován a bylo mu dokonce zamezeno komunikovat se členy svého týmu.

„Cizinci, kteří nemají platná víza nebo jim bylo vízum zrušeno, budou zadrženi a vykázáni z Austrálie,“ uvedli zástupci australské pohraniční stráže v oficiálním prohlášení. To se týká i Djokoviče, který musí Austrálii ještě během čtvrtka opustit. Právníci světové jedničky se ještě snaží rozhodnutí zvrátit. Dle nejnovějších informací by mělo být během několika hodin projednáno Djokovičovo odvolání.

Kvůli špatnému typu víza kontaktovali pohraničníci dokonce vládu státu Victoria, kde se Melbourne nachází. Ta však v této situaci odmítla jakkoliv intervenovat. „Federální vláda se dotázala, zda podpoříme žádost Novaka Djokoviče o vstupní víza do Austrálie. Neposkytneme Novaku Djokovičovi individuální podporu při žádosti o víza, aby se zúčastnil Australian Open 2022,“ uvedla ministryně sportu Jaala Pulfordová.

Novak Djokovič, jenž může na Australian Open usilovat o rekordní 21. grandslamový titul, tak s největší pravděpodobností o možnost hrát v Melbourne přijde. Tento týden přitom obdržel zdravotní výjimku, která mu umožnila do Austrálie přicestovat. Kvůli tomu se pod palbu kritiky dostaly jak lékařské týmy, které údajně anonymní žádost posuzovaly, tak samotný hvězdný hráč.

Nejnovější vývoj událostí naznačuje, že tato výjimka nakonec nemusí být Srbovi nic platná.