Murray zaslouženě králem sezony, kdo přijde po něm?

- Radek Barkman

Žebříček pro kalendářní rok 2016 byl uzavřený. A má novou světovou jedničku. Poprvé v kariéře se jí stal Brit Andy Murray. Naprosto zaslouženě. Po sezoně plné triumfů, milníků a velkých vítězství. "Loučícího" se krále Novaka Djokoviče stylově vyprovodil ve výborné atmosféře londýnského Turnaje mistrů a v bitvě o všechno potvrdil svou současnou pozici vládce světového tenisu.

Byla to pro Murrayho po všech stránkách životní sezona. Na žádném důležitém turnaji sezony totiž vysloveně nevyhořel. A to je pro zisk pozice světové jedničky podstatné. Po finálových účastech v Austrálii a na Roland Garros, kdy shodně prohrál s Novakem Djokovičem, se prosadil doma na Wimbledonu, vyhrál olympijské hry a vlastně jeho nejhorší výsledek přišel ve čtvrtfinále US Open, kdy nestačil na Japonce Keie Nišikoriho po velké bitvě.

Murray se tak právě v Londýně stal teprve sedmnáctým tenistou na první pozici světového žebříčku po konci sezony. A povedlo se mu to jako vůbec prvnímu Britovi. Na druhou stranu tohoto dosáhl až ve svých devětadvaceti letech. V takto pozdním věku se poprvé světovou jedničkou na konci roku stal pouze Andre Agassi v roce 1999. I to ukazuje, že trpělivá práce růže přináší. A jak moc byla trpělivá? To ukazují i pozice Murrayho v žebříčku od roku 2008. Právě mezi lety 2008 – 2011 byl na konci roku vždy čtvrtý, pak třetí, čtvrtý, šestý, druhý a letos už na samotném čele. I samotný Novak Djokovič po finále přiznal, že na světě nyní není lepšího hráče.

I další pořadí žebříčku však nezůstává bez zajímavosti. Za druhým Djokovičem se totiž teprve jako sedmý tenista od roku 2007 probil do Top 3 Kanaďan Miloš Raonič. Rodák z Černé Hory prožil rovněž snovou sezonu. Na Wimbledonu hrál finále, semifinále na Turnaji mistrů pouze potvrdilo jeho příslušnost ke světové špičce. Nejvýše postavená osoba v historii kanadského tenisu se už neopírá pouze o tenis. Zapojila do hry také více chytrosti, pohybu a kvalitní forhend.

Zklamáním bylo poslední vydání žebříčku ATP pro Španěly. I ti prožívají generačí krizi. Poprvé od roku 1999 totiž neměli svého zástupce v elitní osmičce. Rafael Nadal byl až devátý a vzhledem k jeho problémům se zdravím by to v příštích letech mohlo být ještě horší. A další talenty zatím Španělsko nemá. Přece jen druhý nejlépe postavený Roberto Bautista Agut se asi jen stěží stane hráčem světové pětky, navíc mu je už 28 let. Radovat se mohou po čase i Rakušané. Dominic Thiem potvrdil svůj výkonnostní vzestup a letos měl pevnou pozici ve světové desítce. Vzhledem k celkovému průměrnému stáří světové desítky, které činí 28,2 roku, se před Rakušanem začíná otevírat přece jenom velmi zajímavá blízká budoucnost.

Ostatně talentů nyní světový tenis moc nenabízí. Zázračné dítě australského tenisu Nick Kyrgios ustrnulo na svém maximu a v posledních měsících už nepatřilo k aspirantům průniku do první světové desítky. Ve stovce jsou navíc jen dva "tennageři". Velké naděje jsou po právu vkládány do Alexandera Zvereva. Německý hráč je aktuálně už na 24. místě a společně s Thiemem představuje budoucnost mužského tenisu. Tím druhým je mladý Američan Taylor Fritz v osmé desítce. Věřme, že vzrůstající tendenci svých výkonů bude potvrzovat třeba také Adam Pavlásek, a že i českému tenisu vyroste nový Tomáš Berdych nebo Radek Štěpánek. Berdych zakončil letošní rok opět v desítce, byť to tentokrát bylo s odřenýma ušima.