Očkovat se nenechá. Dvojnásobný čtvrtfinalista se po devíti letech nezúčastní Australian Open

- Filip Lefenda

Startovní pole blížícího se Australian Open přišlo vinou povinného očkování o další jméno. Vakcinaci proti covidu-19 odmítl podstoupit Tennys Sandgren. A jelikož třicetiletý Američan nesplňoval ani žádné z kritérií pro udělení zdravotní výjimky, z turnaje se během úterý definitivně odhlásil.

Právě v Melbourne přitom dosáhl Sandgren v minulosti svých největších grandslamových úspěchů. V letech 2018 a 2020 skončil na akci mezi osmi nejlepšími účastníky, když vypadl až ve čtvrtfinále. Památný je zejména jeho předloňský duel, v němž měl na lopatě Rogera Federera. Proti favorizovanému Švýcarovi tehdy nevyužil celkem sedm mečbolů.

Aktuálně 96. tenista světového pořadí startoval na Australian Open devětkrát v řadě. V letech 2013 až 2017 v kvalifikaci, v minulých čtyřech sezonách už pak stabilně v hlavní soutěži. Letos bude jakožto odpůrce očkování proti covidu-19 po dlouhé době chybět. Právě dokončená vakcinace je totiž vůbec poprvé podmínkou účasti. A Sandgren touto cestou nehodlá jít ani v budoucnu.

„Zachránit“ mohla Sandgrena ještě případná zdravotní výjimka. Tu obdržel nedávno rovněž neočkovaný Novak Djokovič. Na rozdíl od světové jedničky a vítěze tří posledních ročníků ale Američan nesplňuje žádné z kritérií pro udělení, a tak o výjimku ani nežádal.

Již v prosinci avizoval svůj odmítavý postoj k vakcinaci rovněž elitní francouzský deblista Pierre-Hugues Herbert. Vůbec premiérového startu na grandslamu se vzdala australská teenagerka Olivia Gadecká. A smůlu má i Ruska Natalija Vichljancevová. Ta se sice naočkovat nechala, avšak dosud neschválenou domácí vakcínou Sputnik V.

Hlavní soutěž Australian Open odstartuje v Melbourne Parku 17. ledna.