Prohra na úvod roku? Nechci z toho dělat vědu, je to začátek, ví Kvitová

- Marek Bartošík

Blízko vítězné premiéře byla Petra Kvitová na turnaji kategorie WTA 500 v Adelaide, nakonec jí ale k úspěšnému vstupu do roku 2022 proti australské divoké kartě Priscille Honové nestačilo ani vedení 7:6 a 4:2. Česká lvice se vrátila do akce poprvé od loňského Indian Wells, tedy po bezmála čtvrt roce, sama to ale cítila jinak. „Přijde mi, že minulá sezóna ani moc neskončila. Když jsem se dneska rozehrávala a chystala na zápas, tak mi to přišlo jako včera,“ poznamenala jednatřicetiletá Kvitová.

Podobný počet vítězných úderů (47:46), ale o poznání více nevynucených chyb (47:21) nasbírala Petra Kvitová oproti své soupeřce v prvním letošním utkání, v němž překvapivě podlehla člence třetí stovky žebříčku Priscille Honové 7:6(4), 5:7 a 2:6.

Jak byste zhodnotila váš premiérový souboj s Honovou?
První dva sety jsem odehrála dobře. Tiebreak jsem zvládla, což je nejpozitivnější na celém zápase. To si vezmu. Ve druhém setu jsem měla brejk, ale bohužel jsem ho nedokázala potvrdit, což byl zlomový moment. Ona pak začala hrát o trochu lépe a já zase naopak.

Řekla byste, že na vás byla znát nevyhranost, nebo ne?
Poslední dny už jsem hrála body s holkama, spíš jsem se připravovala na zápas. Nicméně třeba return mi haproval docela dlouho, za celý zápas jsem se do něj nedostala (Kvitová si dnes vypracovala dva brejkboly, využila jeden; pozn. red.). Je pravda, že jsem dlouho nehrála zápas, proto z toho nechci dělat velkou vědu. Je to začátek.

Jaké to pro vás bylo naskočit poprvé od poloviny října do ostrého mače?
Přijde mi, že minulá sezóna ani moc neskončila. Když jsem se dneska rozehrávala a chystala na zápas, tak mi to přišlo jako včera. Strašně to letí, i příprava strašně uletěla. Měla jsem dostatek času na odpočinek i trénování, za což jsem ráda. A že se to neprojevilo v prvním zápase? Nedá se nic dělat, jede se dál. Určitě nebudu dlouho smutnit.

Vedle vašeho trenéra Jiřího Vaňka dnes seděl kondiční kouč Petr Pech z TK Sparta Praha. Do jaké míry s vámi spolupracuje?
S panem Pechem jsme se domluvili, že se o mě bude starat hlavně v Praze. Do Austrálie s námi odjel kvůli tomu, že Ivan ani Flo nemohli (Kvitová má na mysli členy svého týmu Ivana Trebatického a Floriana Zitzelsbergera, pozn. red.). Nechtěla jsem tu být celý měsíc bez kondičního trenéra, takže děkuju panu Pechovi, že to vzal na svá bedra. Jsem ráda, že tady je.

Jaký máte dojem z přípravy na novou sezónu?
S přípravou jsem spokojená, nebyla jsem ani zraněná. Tělo drželo po celou dobu, kdy jsem v Dubaji dělala hlavně fyzickou přípravu. Pak jsme i hodně hráli tenis a trénovali. Trošku mě bolela ruka, ale nebylo to nic hrozného, že bych musela vynechávat tréninky.

Máte nějaké přání pro rok 2022?
Chci zůstat zdravá, abych mohla trénovat, a hlavně hrát zápasy, které mám mnohem radši než trénování. A přála bych si, abych si to zvládla užít i v téhle době, kdy je po tolika letech hrozně těžké ještě bojovat a rvát se. Tenis zbožňuju, je to můj život.

2022 Adelaide International (ženy, AUS, 703 580 USD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry
Priscilla Honová (AUS, 263.) [WC] – PETRA KVITOVÁ (17.) 6:7(4), 7:5, 6:4