V Římě bez Azarenkové? Bolest v zádech přinutila Bělorusku odstoupit z Madridu

- Jan Vojkůvka

Victoria Azarenková se díky prořídlosti pavouka na turnaji Mutua Madrid Open mohla dočkat klidně i svého čtvrtého letošního titulu. Jenže zdravotní problémy se zády nyní ohrožují její účast na dalším turnaji a výrazně komplikují přípravy na French Open.

Běloruská tenistka má na Madrid velmi dobré vzpomínky, v letech 2011 a 2012 se zde dostala do finále, ale v obou případech skončila těsně pod vrcholem. Letos mohla zamířit možná i k prvnímu madridskému titulu, o čemž svědčí i výrazné síto největších favoritek. Mimo hru byly po porážkách Kerberová, Radwanská, nakonec i Kvitová a spousta dalších nasazených tenistek.

Jenže Azarenkovou zradilo zdraví. Konkrétně pak záda, která ji znemožnila pokračovat na turnaji ve snaze o čtvrtý letošní triumf a možnost opět se přiblížit k nejvyšším pozicím na žebříčku. Světová pětka nakonec raději z turnaje odstoupila ještě před osmifinálovým střetnutím s Američankou Chiricovou, která se tak bez boje poprvé v kariéře podívá mezi nejlepších osm na takto významném turnaji.

“Natáhla jsem si záda při mém prvním utkání, byla docela zima,” svěřila se pátá hráčka ženského žebříčku. “Při druhém zápase jsem se cítila dost nepříjemně, nehrálo se mi dobře. Myslela jsem, že den volna pomůže, ale dnes během rozehrání to přišlo zase. Necítila jsem se na to, že bych dnes mohla hrát,” vysvětluje důvody odstoupení Azarenková, jež na turnaji v úvodních dvou zápasech nedala svým soupeřkám šanci a přes Robsonovou i Cornetovou přešla hladce do třetího kola.

Do něho však už nenastoupila a v ohrožení je i její účast na turnaji v Římě, který má být jejím posledním turnajem před pařížským grandslamem.

“Chci udělat chytré rozhodnutí. Musím to brát den po dni a uvidíme, jestli bude moje tělo připraveno. Doufám, že se dnes podrobím nějakým testům, abychom mohli začít jednat,” dodala.

Azarenková, která je aktuálně na pátém místě světového žebříčku, má před sebou příležitost, jak na French Open výrazně vylepšit svůj loňský výsledek, kdy vypadla ve třetím kole. Jenže také obhajuje čtvrtfinále z Říma a případná neúčast na turnaji ji může výrazně zkomplikovat snahu o posun na čtvrté místo žebříčku před Španělku Muguruzaovou.