Djokovič nebo Del Potro v Česku či Slovensku? Jako no name hráči nezaujali

- Václav Petrů

Djokovič, Del Potro nebo Wawrinka. Fanoušci po celém tenisovém světě dnes platí často velké peníze za možnost zhlédnout jejich utkání. Před lety ovšem tito hvězdní hráči zápolili v Česku nebo na Slovensku před často poloprázdnými tribunami. Své kariéry totiž v jinošských letech startovali na challengerech, při nichž se představili i ve střední Evropě. Velkou stopu tehdy nezanechali. Až na několik výjimek. V Prostějově se dařilo špičkovým antukářům Coriovi a Ferrerovi, samostatnou kategorií je poté vystoupení Nadala v Brně, který jako sedmnáctiletý teenager poslal v Davis Cupu českou reprezentaci do baráže.

Budoucí tenisové hvězdy zkoušely na prahu své kariéry štěstí především na dvou největších challengerech v Česku a na Slovensku, v Prostějově a Bratislavě. Ve slovenské metropoli zažili v tomto směru tenisoví fajnšmekři hody v roce 2004. Tehdy se na tamějším halovém challengeru, který se hraje na sklonku sezony v listopadu, objevil sedmnáctiletý teenager Novak Djokovič.

Rodák z Bělehradu se tehdy postupně snažil opouštět turnaje kategorie futures. Do Bratislavy přijížděl černovlasý mladík v zádech s vítězstvím na německém challengeru v Cáchách, přičemž k triumfu došel až z kvalifikace. V prvním kole slovenského challengeru sedmnáctiletý talent porazil ve dvou setech domácího Mertiňáka, ve druhém kole mu vystavila stopku jednička turnaje Dominik Hrbatý, která zvítězila 6:4, 7:5.

V tom samém roce se na halovém turnaji ve slovenské metropoli objevil i nenápadný švýcarský mladík s jednoručným bekhedenem Stan Wawrinka. Rodákovi z Lausanne táhlo na dvacet a prosazoval se výhradně na domácích antukových challengerech. Že ještě nenastal jeho čas, se ukázalo i v Bratislavě. Budoucí trojnásobný grandslamový šampion neprošel kvalifikací, když mu ve druhém kole vystavil stopku o rok mladší Ukrajinec Sergij Stachovskij.

V českých a slovenských „luzích a hájích“ se pokoušel prosadit na vyšší úroveň i Juan Martín Del Potro. V roce 2006 se tehdy osmnáctiletý čahoun z Tandillu představil nejprve na jaře v Prostějově a na podzim v Bratislavě. Na Hané Del Potro doplatil na nepříznivý los, který mu do prvního kola přihrál tehdy stabilního hráče TOP 50 Tomáše Berdycha. Argentinec podlehl českému hráči ve dvou setech.

V listopadu si argentinský ranař zahrál v Bratislavě, kde sice v prvním kole přehrál ve dvou setech domácího Lukáše Lacka, ve druhém kole musel za nepříznivého stavu 1:6 a 3:4 skrečovat duel Polákovi Kubotovi.

Hvězdný záblesk býka

Na Českou republiku má jistě dobré vzpomínky Rafael Nadal. S trochou nadsázky se dá říci, že právě zde, konkrétně v Brně při utkání prvního kola Davis cupu mezi Českem a Španělskem, si v roku 2004 připsal první výrazný triumf. Na Brněnské výstaviště tehdy přijel býk, jak se mu přezdívá, v roli sedmnáctiletého teenagera, který měl po boku Tommyho Robreda především sbírat zkušenosti. Nadal, jenž se nacházel ve čtvrté desítce žebříčku ATP, si v jihomoravské metropoli nakonec zahrál tři duely. V pátek sice ve třech setech podlehl Jiřímu Novákovi, stejně tak v sobotu po boku parťáka Robreda i dvojici Novák, Štěpánek, jeho velká chvíle ale přišla v neděli. Za stavu 2:2 nastoupil Nadal k rozhodujícímu duelu prvního kola Davis Cupu proti zkušenému Štěpánkovi. 

Rodák z Manacoru rozhodující utkání zvládl a po vítězství dvakrát 7:6 a 6:3 zajistil Španělům postup do čtvrtfinále. Země z Pyrenejského poloostrova v roce 2004 prestižní týmovou soutěž vyhrála a Nadal od pátečního sinlového nezdaru s Novákem už neprohrál v Davis Cupu jediný duel ve dvouhře! 

Antukovým hvězdám se v Prostějově dařilo 

Na prostějovském challengeru se představilo v rané fázi kariéry i několik špičkových antukářů, kteří už si užívají tenisového důchodu. V roce 2002 triumfoval na Hané tehdy dvacetiletý Argentinec Guillermo Coria, jenž o dva roky později sehrál památné pětisetové finále French Open, v němž prohrál s Gastonem Gaudiem, v roce 1999 skončil ve finále prostějovského challengeru pozdější vítěz Roland Garros Juan Carlos Ferrero