Na světovou jedničku Muguruzaová nemyslí, soustředí se na vyhrávání trofejí

- Petr Sumbal

Španělka Garbiňe Muguruzaová má za sebou fantastickou sezonu 2021, během které získala tři turnajové tituly a díky konstantně výborným výsledkům během celé sezony zakončila rok jako světová trojka. Na další postup žebříčkem ale podle svých slov příliš nemyslí, raději by přidala do sbírky další turnajové vavříny. Celkem jich má na kontě už deset.

Muguruzaová letos vystřihla zejména povedený začátek a konec sezony. V únoru si připsala finálové účasti v Melbourne a Dauhá a v březnu ovládla prestižní turnaj v Dubaji. Po nepříliš vydařené antukové a travnaté části sezony se znovu dostala do výborné formy a triumfovala v říjnu v Chicagu, a hlavně pak v listopadu na Turnaji mistryň v Guadalajaře.

Na svém oblíbeném tvrdém povrchu měla Španělka letos bilanci 34/11 a zejména díky tomu nyní najde své jméno na třetím místě světového žebříčku. Na aktuální jedničku Ashleigh Bartyovou z Austrálie Muguruzaová ztrácí 1897 bodů, mezi těmito dvěma se pak ještě nachází Běloruska Aryna Sabalenková. Muguruzaová už v minulosti po dobu čtyř týdnů světovou jedničkou byla, momentálně však návrat na tenisový trůn jejím hlavním hnacím motorem není.

„Světovou jedničkou už jsem byla a chtěla bych jí být zase, ale nejsem tím posedlá. Mnohem raději se budu soustředit na vyhrávání turnajů a zvedání trofejí nad hlavu. Na ty si aspoň můžu sáhnout,“ odkryla svou motivaci pro blížící se novou sezonu 28letá hráčka v rozhovoru pro španělskou televizní stanici RTVE.

„Letošek byl podařený, ale taky pořádně těžký rok,“ bilancovala Španělka uplynulých dvanáct měsíců. „Museli jsme dodržovat složitá pravidla, být v bublinách, nejprve hrát úplně bez publika, později mohlo chodit alespoň pár lidí. Do toho ještě olympiáda… Byla to bláznivá sezona. Se spoustou výzev, ale pro mě velmi úspěšná.“

Nyní už se Muguruzaová chystá na Australian Open, které startuje 17. ledna, a ještě před ním by měla odehrát dva přípravné turnaje v Adelaide a v Sydney. Na australský grandslam má rodačka z Barcelony výborné vzpomínky, před dvěma lety si zde zahrála finále.

„Trofej jsem tenkrát měla opravdu na dosah ruky,“ zavzpomínala Muguruzaová na finále, které s Američankou Sofií Keninovou prohrála až po velkém boji 6:4, 2:6, 2:6. „Tento turnaj mám velmi ráda, zejména kvůli tomu, že se koná v (australském) létě a kvůli australským fanouškům, kteří tenisu skvěle rozumí,“ zakončila vítězka Roland Garros 2016 a Wimbledonu 2017 své povídání.