ATP Cup bez Djokoviče i Rakušanů. Velké ztráty hlásí rovněž obhájci trofeje

- Filip Lefenda

Těsně před vypuknutím třetího ročníku týmového ATP Cupu se australští organizátoři potýkají s celou řadou omluvenek. Srbsko na akci, která startuje v Sydney už tuto sobotu, nepovede světová jednička Novak Djokovič. A to není zdaleka vše.

Co stojí za příčinou Djokovičovy neúčasti na ATP Cupu? Při premiérovém ročníku 2020 dovedl dvacetinásobný grandslamový šampion Srbsko k titulu, tentokrát ale bude chybět. Pořadatelé důvod absence bělehradského rodáka nezdůvodnili. Oznámili pouze, že v nominaci jej nahradí 33. tenista žebříčku Dušan Lajovič.

Znovu tak sílí spekulace o tom, zda se Djokovič představí na letošním Australian Open. Vítěz posledních tří ročníků mezi přihlášenými figuruje, stále ale nepotvrdil, že podstoupil očkování proti onemocnění covid-19. Právě vakcinace je podmínkou startu, devítinásobný turnajový vítěz je ovšem jejím dlouhodobým odpůrcem. Ze zdravotních důvodů je možno zažádat si o výjimku. Schválit ji musí nezávislá komise odborníků.

Ale zpět k ATP Cupu. Úvodní akce nového tenisového ročníku se nezúčastní tým Rakouska. Ten přišel o své dva nejvýše postavené hráče – Dominica Thiema a Dennise Novaka. V Sydney si naopak zahrají Francouzi, a to v sestavě s Ugem Humbertem, Arthurem Rinderknechem, Edouardem Rogerem-Vasselinem a Fabricem Martinem.

Problémy hlásí rovněž obhájci titulu. Rusko, které zkraje měsíce ovládlo v Madridu Davisův pohár, nebude moci využít služeb Andreje Rubljova, Aslana Karaceva a Jevgenije Donského. Na soupisku byl vedle tahouna Daniila Medveděva a Romana Safjullina nově dopsán Jevgenij Karlovskij, až 269. tenista singlového pořadí.

Jednu omluvenku hlásí rovněž výběr Spojených států amerických. Postrádat bude deblového specialistu Austina Krajiceka.

ATP Cup začne v Sydney v sobotu 1. ledna. Hrát se bude za účasti šestnácti zemí v Ken Rosewall Areně a Qudos Bank Areně. Bližší podrobnosti naleznete na webu turnaje.