Koupí si Kazachstán znovu daviscupový úspěch? Rusům přetáhl talentovaného Bublika!

- Petr Šístek

Když kazašská daviscupová reprezentace v roce 2010 premiérově postoupila do elitní světové skupiny, ihned zaskočila český tým. O všechny body se přitom tehdy postarali Andrej Golubjov a Michail Kukuškin, tedy původem Rusové, které Kazachstán od svého většího souseda vykoupil, aby jej reprezentovali. Po letošním sestupu se ale zdá, že Kazaši budou své filozofii věrni i nadále.

Středoasijská země totiž do svých barev zlanařila dalšího tenistu. A nutno říci, že se jedná pravděpodobně o dosud nejzajímavější jméno, které se podařilo zemi, v níž je tenis nejoblíbenějším sportem prezidenta Nazarbajeva, získat. Rozlohou devátý největší stát světa totiž bude od příštího roku reprezentovat Alexander Bublik, jenž ve svých devatenácti letech patřil k největším talentům současného tenisu

Rodák z ruského města Gatčina letošní sezonu zahájil až na 963. místě žebříčku ATP, avšak po vlažnějším úvodu roku začal sbírat úspěchy na turnajích kategorie futures a utěšeně stoupal k výšinám. Svůj vzestup ještě urychlil, když přidal i dva postupy do čtvrtfinále na challengerech a naposledy na sebe výrazně upozornil, když došel z kvalifikace až do čtvrtfinále turnaje ATP v Moskvě, v němž podlehl pozdějšímu šampionovi Pablu Carreño Bustovi až v tiebreaku třetího setu. Velmi povedená sezona jej tak vynesla až na dostřel druhé stovky žebříčku ATP.

Od příštího roku ale bude Bublik již sbírat úspěchy pod Kazašskou vlajkou. Stane se tak následovníkem hráčů, kteří v posledních letech dostali do té doby tenisově prakticky neznámý Kazachstán mezi světovou elitu. V první vlně za úspěchy stálo především trio Alexander Golubjov, Michail Kukuškin a Jevgenij Koroljov, k nimž se později přidal původem Ukrajinec Oleksandr Nedovjesov, jenž si v důsledku změny občanství změnil i křestní jméno na Aleksandr.

Kazašská tenisová federace od nové akvizice očekává, že se Bublik v budoucnu stane jedním z hlavních tahounů daviscupového týmu. Ten totiž v letošní sezoně poprvé od svého postupu mezi elitu sestoupil ze světové skupiny. V březnovém prvním kole přitom Kazaši notně trápili srbské tenisty vedené Novakem Djokovičem, když nad nimi v Bělehradě vedli 2:1 po sobotní čtyřhře.

V předchozích pěti letech ale Kazachstán přitom hned čtyřikrát v úvodním kole zvítězil, což je úctyhodná bilance. Branami čtvrtfinále ale dosud neprošel, avšak nutno poznamenat, že k tomu chybělo velmi málo. V roce 2014 se kazašští tenisté prezentovali heroickými výkony a proti Rogeru Federerovi se Stanem Wawrinkou byli v Ženevě jediný bod od vítězství. Vloni poté nevyužili proti Austrálii v Darwinu vedení 2:0 po prvním hracím dni. Zda se Kazachstánu i díky štědré podpoře tenisu a investicím do nákupu cizích hráčů podaří vrátit mezi elitu a i v dalších letech bude ve světové skupině vydatně zatápět světovým velmocem, to bude hodně záležet i na Alexandru Bublikovi.