Část divokých karet pro Australian Open rozdána. Radují se domácí hvězdy i pětinásobný finalista

- Jan Vojkůvka

Australian Open, které startuje 17. ledna, zná jména devíti držitelů divokých karet. Mezi třemi muži, kteří obdrželi místo v hlavní soutěži australského grandslamu, se nachází i pětinásobný finalista Andy Murray. Mezi šesti ženami, jež mají jistotu účasti v Melbourne bez nutnosti absolvovat kvalifikaci, figurují i domácí hvězdy Sam Stosurová a Darja Savilleová, rozená Gavrilovová.

Bývalá světová jednička Andy Murray se díky divoké kartě od pořadatelů vyhne nevyzpytatelné kvalifikaci, kterou by jinak kvůli své pozici na žebříčku musel absolvovat. V roce 2022 hodlá Brit naplno prokázat, že stále nepatří do starého železa a rád by pronikl zpět do širší špičky mužského tenisu.

Odpíchnout by se mohl právě na grandslamu v Melbourne, kde v minulosti slavil velké úspěchy. Sice zde nezískal grandslamový titul, ale v letech 2010, 2011, 2013, 2015 a 2016 tu dokráčel do finále.

Kromě Murrayho se divoké karty dočkala bývalá světová desítka Lucas Pouille. Francouzský tenista po nepovedených sezonách 2020 a 2021 figuruje až na 155. místě světa. Hlavní soutěž si zahraje rovněž americký tenista Stefan Kozlov, 159. hráč žebříčku, jenž na podzim vybojoval tři trofeje na okruhu ATP Challenger Tour.

Mezi ženami se divokých karet dočkala sedmatřicetiletá Samantha Stosurová, která je na sklonku své singlové kariéry (figuruje až ve čtvrté stovce světa). V uplynulé sezoně totiž vyhrála jen jeden zápas a naopak deset jich prohrála. Ve čtyřhře je však díky titulům na US Open a v Cincinnati světovou šestnáctkou.

Na okruh se vrací také Darja Gavrilovová, bývalá světová dvacítka, která se na začátku prosince provdala za tenistu Luku Savilleho a přijala příjmení Savilleová. V návratu na tenisový okruh jí má pomoci právě divoká karta od pořadatelů Australian Open.

Další divoké karty obdržely devatenáctiletá Francouzka Diane Parryová, domácí Storm Sandersová a Maddison Inglisová a Američanka Robin Andersonová.

Mezi muži bude do začátku kvalifikace Australian Open rozdáno ještě pět divokých karet. Pro ženy jsou připraveny ještě dvě volné vstupenky do hlavní soutěže.