Australanka se kvůli očkování vzdala prvního startu na grandslamu, Ruska doplatí na Sputnik

- Filip Lefenda

Jak známo, nadcházející Australian Open bude prvním grandslamem, na kterém si zahrají pouze plně očkovaní tenisté. Rázné „ne“ řekla této podmínce domácí teenagerka Olivia Gadecká, která vakcinaci odmítá. To Ruska Natalija Vichljancevová naočkovaná je, avšak dosud neschválenou vakcínou Sputnik V. I ona se tak v Melbourne nepředstaví.

Pro devatenáctiletou Gadeckou, jež v únoru šokovala výhrou nad loňskou turnajovou vítězkou Sofií Keninovou, mělo jít o vůbec premiérový start v hlavní soutěži grandslamu. Dostat měla od domácích organizátorů divokou kartu. Vítězku dvou letošních podniků ITF přemlouval k očkování i australský tenisový svaz, 237. tenistka žebříčku WTA se ale přesvědčit nenechala.

Jiný problém má čtyřiadvacetiletá Natalija Vichljancevová. Ta se sice naočkovat nechala, avšak ruskou vakcínou Sputnik V, která patří v Austrálii k neschváleným. 194. hráčka světového pořadí, jež nejvýše figurovala na 54. pozici, se tak nebude moct zúčastnit kvalifikace.

„Bohužel nebudu startovat na Australian Open. I když jsem spokojená s hrou, kterou jsem na posledních turnajích předváděla a těšila se do Austrálie, není Sputnik stále mezi ověřenými vakcínami,“ posteskla si Ruska, jež v Melbourne startovala pětkrát v řadě, na sociálních sítích.

Již dříve odmítl očkování jako podmínku k účasti elitní francouzský deblista Pierre-Hugues Herbert. Pochybnosti nadále panují i nad účastí světové jedničky Novaka Djokoviče. Mezi přihlášenými vítěz posledních tří ročníků sice figuruje, stále ale veřejně nepotvrdil, že vakcinaci skutečně podstoupil.