Češi v akci: Staněk v Astaně po boji podlehl Istominovi, Jebavý s Kolářem ve čtyřhře postupují

- Petr Šístek

V probíhajícím týdnu jsou na programu poslední turnaje kategorie challenger v tomto roce a Robin Staněk se ve snaze o úspěšné zakončení nepříliš povedené sezony vydal na halový podnik do kazašské metropole. Los ale k němu vůbec nebyl přívětivý, a ačkoliv se turnaje účastní nemálo tenistů třetí či čtvrté stovky, tak českého tenistu již v úvodním kole čeká druhý nasazený Denis Istomin. Svůj vstup do turnaje zvládla na challengeru v italské Andrii česká dvojice Roman Jebavý a Zdeněk Kolář.

Uzbecký tenista, jehož kariérním maximem je 33. pozice z roku 2012 letos rovněž nezažívá úspěšnou sezonu. Po šesti letech totiž opustil elitní světovou stovku a aktuálně mu patří až 142. pozice žebříčku ATP. Naposledy se představil na turnaji v Bratislavě, kde si na úvod poradil s domácím na divokou kartu startujícím Tomášem Liškou, ale následně byl nad jeho síly Ukrajinec Sergej Stachovskij.

To Robin Staněk letos nedokázal navázat na skvělý závěr loňského roku, kdy na australském turné zaznamenal vzestup o více než tři sta pozic. V letošní sezoně bylo v jeho silách zvítězit ve více zápasech v řadě pouze v kvalifikacích challengerů, což mělo za následek pád na aktuální 445. příčku. Minulý týden si rodák z Prahy zahrál kvalifikaci v Andrii, avšak zde jej ve druhém kole přehrál Lukas Ruepke. Pro oba dnešní soupeře šlo o premiérový vzájemný zápas, do nějž v roli výrazného favorita vstupoval Denis Istomin.

Tu v úvodu utkání zcela přesvědčivě potvrzoval, když v první sadě uštědřil českému hráči kanára a dovolil mu uhrát pouhých sedm míčků. Ve druhém dějství se ale Staněk zvedl a s uzbeckým soupeřem hrál zcela vyrovnanou partii. Brejk na 5:4 sice nedokázal potvrdit, ale v následném tiebreaku se dostal do rychlého vedení 6:0, a poté zkrácenou hru již dovedl do vítězného konce poměrem 7:3.

Hned na úvod rozhodujícího třetího setu ale Staněk přišel o svůj servis, avšak to jej nezlomilo a dokázal srovnat na 3:3. Za stavu 4:4 šel ale Istomin do vedení znovu a utkání již dokázal i přes tuhý odpor českého tenisty, který nevyužil brejkbol, dopodávat. Robin Staněk se tak s challengerem v Astaně loučí v prvním kole a sezonu by měl zakončit na turnajích futures v Říčanech a Vestci.

Na challengeru v italské Andrii se ve čtyřhře představila česká dvojice Roman Jebavý a Zdeněk Kolář. Ta si v prvním kole poradila se čtvrtým nasazeným párem turnaje Ramanathan - Vliegen po velké bitvě 6:3, 3:6 a 10:8. Sedmadvacetiletý Jebavý a jeho o sedm let mladší parťák tak úspěšně navázali na svou spolupráci ve čtyřhře, kterou zahájili v srpnu na jiném italském challengeru v Cordenons. Tam pouť nově složené dvojice skončila až ve finále. 

CHALLENGERY

ASTANA CHALLENGER CAPITAL CUP (muži, 50 000 USD, tvrdý povrch - hala, 1. kolo)

ROBIN STANĚK (445.) - Denis Istomin (UZB, 142.)[2] 0:6, 7:6(3), 4:6 

ANDRIA E CASTEL DEL MONTE CHALLENGER (muži, 42 500 eur, tvrdý povrch - hala, 1. kolo čtyřhry)

ROMAN JEBAVÝ, ZDENĚK KOLÁŘ - Ramkumar Ramanathan (IND), Joran Vliegen (BEL)[4] 6:3. 3:6, 10:8

ITF / FUTURES

Future 2016, Milovice (muži, CZE F10, 10 000 USD, tvrdý povrch - hala, 1. kolo)

Turnaji v Milovicích se podrobně věnujeme v samostatném článku

CYPRUS F2 FAMAGUSTA TC (muži, CYP F2, 10 000 USD, tvrdý povrch, 1. kolo čtyřhry)

VÍT KOPŘIVA, DAVID POLJAK - Petros Baghdatis, Constantinos Christoforou (oba CYP)[WC] 7:5, 6:4

EGYPT F34 MEN'S FUTURES (muži, EGY F34, 10 000 USD, tvrdý povrch, 1. kolo čtyřhry)

Vladyslav Manafov (UKR), George Tsivadze (GEO)[1] - DOMINIK SÜČ, FILIP DUDA 6:3, 6:2

TENNIS ORGANISATION CUP (muži, TUR F47, 10 000 USD, tvrdý povrch, 1. kolo dvouhry)

MICHAL KONEČNÝ [1] - Romain Bauvy (FRA) 6:0, 6:2

9TH HELLENIC ZEUS ITF PRO CIRCUIT (ženy, 10 000 USD, tvrdý povrch, 1. kolo dvouhry)

Cristiana Ferrandová (ITA)[1] - LUCIE KAŇKOVÁ [Q] 6:4, 7:5

HAMMAMET OPEN (ženy, 10 000 USD, antuka, 1. kolo dvouhry)

ANNA ŠIŠKOVÁ [Q] - Tamara Čurovičová (SRB)[6] 5:7, 1:6