Murrayové vládnou! Jaké další úspěšné bratrské dvojice tenis pamatuje?

- Jan Havlovic

Jamie a Andy Murrayové přepsali tenisovou historii! Mladší Andy zakončil sezonu jako světový hráč číslo jedna ve dvouhře a Jamie je součástí nejlepšího deblového páru světa!

Andy a Jamie mají za sebou fantastickou sezonu! Andy vyhrál US Open, získal zlatou olympijskou medaili na OH v Riu, vyhrál poprvé v kariéře Turnaj mistrů a stal se světovou jedničkou. O rok starší Jamie společně s Brazilcem Soaresem vyhráli Australian Open, US Open a zakončili letošní sezonu jako nejlepší deblový pár světa. Tato bratrská dvojice zkrátka ovládá světový tenis! Historie však vzpomíná i na další bratrské dvojice, které dokázaly být v bílém sportu úspěšné.  

Bratři Bryanové jsou jednovaječná dvojčata – starší je levák Bob a společně s mladším Mikem tvoří nejúspěšnější deblový pár tenisové historie! Legendární americká dvojice má na svém kontě celkem 113 deblových titulů a na konci října dosáhli neskutečného milníku. Stali se první deblovou dvojicí, která vybojovala přesně tisíc výher na okruhu. Velkého úspěchu na reprezentační úrovni, podobně jako Jamie a Andy Murray, dosáhli také v Davis Cupu. V roce 2007 byla slavná bratrská dvojice součastí amerického výběru, který dokázal v Portlandu porazit, i díky výhře Boba a Mike ve čtyřhře, Rusko 4:1 a získal slavnou „salátovou mísu“. V letošním roce se americkým dvojčatům příliš nedařilo. Získali „pouze“ tři tituly na okruhu ATP, avšak na Grand Slamech, včetně nedávno skončeného Turnaje mistrů, nezvítězili.

Velmi známou tenisovou bratrskou dvojicí jsou bratři McEnroeovi – John a Patrick. Známějším se stal prvně jmenovaný, který dosáhl na post světové jedničky ve dvouhře i ve čtyřhře! Rodákovi z německého Wiesbadenu se dařilo především ve Wimbledonu a na US Open. Na těchto dvou grandslamech získal všech svých šestnáct grandslamových titulů (sedm ve dvouhře, devět ve čtyřhře). Jeho mladší bratr Patrick dosáhl největších úspěchů ve čtyřhře, ve kterém to dotáhl až na třetí místo světového žebříčku. I on má ve své sbírce grandslamový titul, v roce 1989 ovládl čtyřhru na French Open. V témž roce ovládl také čtyřhru na Turnaji mistrů. Oba bratry v současné době spojuje, mimo rodinné vazby, také to, že příležitostně komentují přímé přenosy z tenisových turnajů.

Bratři Sánchezové jsou další známou bratrskou dvojicí, která byla úspěšná v tenise. Starší Emilio byl úspěšný především ve čtyřhře, ve které získal celkem tři grandslamové tituly a stal se i světovou jedničkou, avšak dařilo se mu i ve dvouhře – jeho kariérním maximem je sedmé místo. Zajímavostí je, že oba bratři se potkali v Javierovo prvním finále dvouhry na turnaji v Madridu v roce 1987 a bylo to poprvé v tenisové historii, kdy se dva bratři potkali ve finále turnaje ATP. Starší Emilio tehdy zvítězil po setech 6:3, 3:6, 6:2. Oba bratři se během své kariéry potkali celkem dvanáctkrát, z čehož Emilio odcházel jako vítěz v deseti případech.

Bratři Sánchezové byli společně úspěšní také ve čtyrhře, ve které získali tři tituly (Kitzbühel, Hamburk, Boloňa). Za zmínku stojí jednoznačně finále turnaje v Kitzbühelu z roku 1989, kdy Emilio a Javier tehdy ve finále porazili český pár Petr Korda, Tomáš Šmíd po setech 7:5, 7:6.

Výraznou stopu zanechala v tenise také rodina Blacků ze Zimbabwe – bratři Byron a Wayne a nejmladší ze sourozenců, sestra Cara, která je stále aktivní hráčkou. Byron s Waynem získali dohromady tři grandslamové tituly, avšak během své kariéry spolu příliš zápasů neodehráli. To Cara byla z této rodiny nejúspěšnější, neboť reprezentantka Zimbabwe získala celkem deset grandslamových titulů (pět ve čtyřhře a pět v mixu). Svých největších úspěchů dosáhla s Američankou Liezel Huberovou a v mixu s Indem Leandrem Paesem.  

Za zmínku stojí také belgická bratrská dvojice Olivier a Christophe Rochusovi, bratři Danny a Bryan Battistonovi, Vidžaj a Ánand Armitrážovi z Indie nebo z českého prostředí Jan a Ivo Minářovi.