Rubljov vyhrál turnaj v Abú Zabí, ve finále porazil Murrayho. Nadal zapsal při návratu dvě prohry

- Jan Vojkůvka

Ruský tenista Andrej Rubljov nepoznal na prestižním exhibičním turnaji v Abú Zabí hořkost porážky a slaví zisk turnajové trofeje. Ve finále si poradil s Britem Andym Murraym, jehož porazil ve dvou setech 6:4, 7:6(2). Třetí místo vybojoval Kanaďan Denis Shapovalov, který uštědřil Rafaelu Nadalovi druhou porážku po návratu ze zranění nohy.

Rubljov do finále exhibice v Abú Zabí postoupil v pátek, kdy porazil ve třech setech právě Shapovalova. Ve finále jej čekala bývalá světová jednička Andy Murray, semifinálový přemožitel Rafaela Nadala, jehož v pátek přehrál po setech 6:3, 7:5.

Rubljov, který v Abú Zabí hrál i v letech 2018 a 2020, ale v obou ročnících skončil shodně na pátém místě, tentokrát hořkost porážky nepoznal. Proti Murraymu se prezentoval výtečným výkonem na servisu a vedl už 6:3, 4:2. Pak ovšem povolil britskému soupeři vykřesat jiskřičku naděje a srovnat skóre druhého setu.

To bylo ale také vše, co bývalé světové jedničce dovolil. Ve zbytku střetnutí už byl znovu na podání suverénní a v tiebreaku druhé sady Murrayho deklasoval 7:2.

Rubljov, jenž se výraznou měrou podílel na nedávném triumfu Ruska v Davis Cupu, tak i přes pouze krátký odpočinek naznačil, že únava jej rozhodně nelimituje. Ač si nyní opět pár dní odpočine, brzy se vypraví do Austrálie, kde jej čeká už od 1. ledna ATP Cup, v němž bude bojovat o obhajobu ruského prvenství z roku 2020.

V sobotu se odehrálo i utkání o třetí místo. V něm uspěl Denis Shapovalov, který po setech 6:7(4), 6:3, 10:6 porazil Rafaela Nadala. Tomu se tak příliš návrat po zranění nohy, se kterým skončil na marodce už po Roland Garros a v srpnu po pouhých dvou odehraných zápasech ve Washingtonu ukončil sezonu, nepovedl.

Na konto si totiž připsal porážky v obou odehraných zápasech a možná může trochu litovat faktu, že nebyl nasazen už do čtvrtfinále, ve kterém si mohl zahrát proti trochu slabšímu soupeři a rozehrát se do dalších utkání.

Finále
Andrej Rubljov (RUS) – Andy Murray (GBR) 6:4, 7:6(2)

O 3. místo
Denis Shapovalov (CAN) – Rafael Nadal (ESP) 6:7(4), 6:3, 10:6

Semifinále
Andy Murray (GBR) – Rafael Nadal (ESP) 6:3, 7:5
Andrej Rubljov (RUS) – Denis Shapovalov (CAN) 7:6(5), 3:6, 6:4

Čtvrtfinále
Andy Murray (GBR) – Daniel Evans (GBR) 6:3, 6:2
Denis Shapovalov (CAN) – Taylor Fritz (USA) 6:3, 6:0

O 5. místo
Taylor Fritz (USA) – Daniel Evans (GBR) 7:6(5), 4:6, 11:9