MONETA Tenisová extraliga: Sparta obrat nedotáhla, šampionem je Prostějov

- Redakce

Letošní ročník MONETA Tenisové extraligy smíšených družstev má za sebou svůj závěrečný díl. V repríze loňského finále dokázali v Milovicích tenisté Agrofertu Prostějov oplatit pražské Spartě porážku z minulé sezony a poprvé od roku 2017 se vrátili na extraligový trůn. Sparta sice v závěru mohutně doháněla, ale obrat nakonec nedotáhla a Prostějov zvítězil 5:4.

Finálová bitva mezi Prostějovem a Spartou nabídla pořádné drama, byť to po první polovině zápasu na nějakou výraznější zápletku nevypadalo. Prostějov se totiž postupně dostal do vedení 4:1 a suverénně mířil za ziskem extraligového titulu.

TK Sparta Praha ovšem zbraně nesložila, naději týmu dal Tomáš Macháč, který ve dvou setech porazil Jiřího Veselého a rozhodovat se muselo ve čtyřhrách. V nich přitom Sparta dlouho živila šanci na senzační obrat, a to i díky výhře ženského páru Kužmová, Havlíčková.

Za stavu 4:3 ve prospěch Prostějova se krátce po 17. hodině rozjely závěrečné mužské debly a Sparta skutečně měla zmíněný senzační obrat na dosah. Rosol a Rikl totiž zvládli duel s Veselým a Zelenayem a velmi nadějně se vyvíjelo i souběžně hrané utkání, ve kterém Macháč s Vrbenským vedli 1:0 na sety nad Kolářem s Lehečkou.

Jenže byla to nakonec prostějovská dvojice, která na konci zápasu slavila. Kolář s Lehečkou, kteří spolu letos odehráli tři challengery a na dvou z nich se radovali ze zisku trofeje, otočili souboj s Macháčem a Vrbenským, vybojovali klíčový pátý bod a rozhodli o prvenství Agrofertu.

Prostějov se na extraligový trůn vrátil poprvé od roku 2017.

Zápas po zápase

První bod zajistil Prostějovu Ukrajinec Sačko
Prostějov poslal do vedení Vitalij Sačko, jenž porazil 6:1, 5:7 a 6:4 Patrika Rikla. Český tenista odvracel v prvním setu za stavu 0:5 hrozbu kanára, na víc než na gem to ale nestačilo. Druhý set byl vyrovnanější, na brejk se čekalo až do deváté hry. Ukrajinský favorit po ní podával na vítězství, Rikl se ale rebrejkem udržel v zápase a následně získal i další dva gemy. V rozhodujícím setu utekl finalista dvou letošních challengerů Sačko na rozdíl dvou brejků. Rikl se z 1:4 dotáhl na 3:4, o další podání už ale protivníka nepřipravil.

Bejlek se blýskla velkým obratem
Druhý prostějovský bod zaznamenala po velkém obratu talentovaná Sára Bejlek. Patnáctiletá tenistka prohrávala s o dva roky starší Barborou Palicovou už 3:6 a 1:4, sérií pěti získaných gemů v řadě si však vynutila rozhodující set. V tom Bejlek, která se musela v jeho úvodu nechat ošetřit, nejprve nedopodávala zápas za stavu 5:4, po brejku na 6:5 už ale druhou možnost využila, a zvítězila tak 3:6, 6:4 a 7:5.

Kužmová nedala šanci Siskové
Viktória Kužmová porazila dle očekávání Annu Siskovou. K triumfu stačilo slovenské zástupkyni Sparty pouhých 65 minut. Bývalá 43. tenistka žebříčku vlétla do utkání dvěma brejky a zvítězila 6:4 a 6:1. Pražský tým tak získal svůj první finálový bod.

Kolář uštědřil Vrbenskému kanára
Prostějov posléze poslal do dvoubodového náskoku Zdeněk Kolář, který potvrdil roli favorita v duelu s Michaelem Vrbenským. Svému krajanovi dokonce nadělil v prvním setu kanára a porazil jej 6:0, 6:4. Agrofert díky tomu odskočil do vedení 3:1 a přiblížil se kýženému vítězství.

Lehečka vybojoval Prostějovu mečboly
Pomyslné mečboly přinesl svému týmu záhy Jiří Lehečka. Ve vyrovnanějším klání s Lukášem Rosolem se mu povedlo zvítězit ve dvou zkrácených hrách 7:6, 7:6 a dostal Prostějov do vedení 4:1. Sparta v tu chvíli věděla, že musí vyhrát všechny zbývající zápasy, tedy jednu dvouhru a tři čtyřhry, pokud chce obhájit loňský titul.

Macháč proti Veselému vykřesal naději
První zápas o všechno absolvoval Tomáš Macháč, jenž narazil na českou mužskou tenisovou jedničku Jiřího Veselého. V důležitém souboji dokázal zkušenějšího krajana porazit ve dvou setech 6:4, 6:3 a podařilo se mu vykřesat naději na sparťanský obrat. Snížil totiž na 2:4 a o osudu finále musely rozhodnout debly.

Sparta dál dohání, Kužmová s Havlíčkovou zvládly debl
Za stavu 2:4 po dvouhrách šla Sparta do závěrečných čtyřher pořádně nahecovaná. Ve stíhací jízdě pokračovaly v úvodním ženském deblu Kužmová s Havlíčkovou, které v duelu se Siskovou a Bejlek dominovaly a vyhrály 6:3, 6:1. Obhájci titulu tím stáhli ztrátu na rozdíl jediného bodu a živili naději na senzační obrat.

Sparta srovnala, po pár minutách však přišlo rozhodnutí
Závěrečné dva mužské debly se hrály takřka souběžně. Spartě se povedlo dokonce srovnat na 4:4, když Rikl s Rosolem porazili ve dvou setech Veselého a Zelenaye, z vyrovnaného skóre se však pražský klub radoval jen pár minut. Neuběhlo totiž ani pět minut a dohrál se i druhý mužský debl, v němž prostějovští Kolář s Lehečkou otočili duel s Macháčem a Vrbenským, zvítězili 10:8 v supertiebreaku a rozhodli o prvenství Prostějova.

Milovice

TK Sparta Praha – TK Agrofert Prostějov 4:5

Patrik Rikl (571.) – Vitalij Sačko (UKR, 243.) 1:6, 7:5, 4:6
Barbora Palicová (815.) – Sára Bejlek (383.) 6:3, 4:6, 5:7
Viktória Kužmová (SVK, 162.) – Anna Sisková (267.) 6:4, 6:1
Lukáš Rosol (272.) – Jiří Lehečka (141.) 6:7(2), 6:7 (5)
Michael Vrbenský (372.) – Zdeněk Kolář (142.) 0:6, 4:6
Tomáš Macháč (143.) – Jiří Veselý (83.) 6:4, 6:3
Kužmová, Havlíčková – Sisková, Bejlek 6:3, 6:1
Macháč, Vrbenský – Kolář, Lehečka 6:2, 5:7, 8:10
Rikl, Rosol – Veselý, Zelenay 6:4, 7:6(5)


Galerie