Vrátí se oblíbený Hopman Cup? Ve hře je nové dějiště i povrch

- Petr Sumbal

Týmová soutěž Hopman Cup by se mohla po tříleté pauze vrátit do tenisového kalendáře. Příliš podrobností týkajících se obnovení turnaje známo zatím není, soutěž smíšených týmů by se nicméně mohla znovu konat v roce 2023, a to ve francouzském Nice a hrálo by se na antuce.

Hopman Cup je soutěží smíšených dvojic s velkou tradicí, první ročník proběhl už v roce 1989 a od té doby se konal každoročně až do roku 2019. Poté ho v tenisovém kalendáři v totožném termínu nahradil ATP Cup, rovněž týmová soutěž, ovšem určená výhradně pro muže.

Hopman Cup byl od svého založení pořádán výhradně na australském území, hrálo se vždy na začátku sezony v Perthu. S výjimkou zahajovacího ročníku, který mimochodem vyhráli čeští tenisté Miloslav Mečíř s Helenou Sukovou, jenž se odehrál na antuce, se hrálo vždy na tvrdém povrchu. Pro tenisty a tenistky se tak jednalo o ideální přípravný turnaj před začátkem tenisové sezony.

Hopman Cup se měl původně vrátit na scénu už v roce 2022, od toho se však nakonec upustilo a podle nových informací by měl návrat populárního týmového klání proběhnout o rok později. Podstatné je, že by se měl změnit povrch a poprvé v historii také dějiště. Hrát by se mělo ve francouzském Nice na antuce. Velmi pravděpodobně by se změnil také termín konání soutěže.

Kromě již zmíněného vítězství Mečíře se Sukovou v roce 1989 pod hlavičkou Československa má Česko v Hopman Cupu ještě dvě prvenství, v roce 1994 prestižní Stříbrný putovní pohár získali Petr Korda s Janou Novotnou a v roce 2012 Tomáš Berdych s Petrou Kvitovou.

Poslední dva ročníky Hopman Cupu (2018, 2019) patřily Švýcarsku, z prvenství se v obou případech radovali Roger Federer s Belindou Bencicovou. Nejúspěšnější zemí jsou Spojené státy se šesti triumfy.