Plíšková přijde o Australian Open, zranila se při tréninku

- Petr Sumbal

Česká jednička Karolína Plíšková si při tréninku v posilovně na soustředění ve Španělsku zlomila pravou ruku a bohužel tak nestihne start nové sezony včetně lednového Australian Open. Hráčka o svém zranění informovala na svých sociálních sítích.

„Bohužel i takové dny někdy jsou. Na chvíli bez tenisu a bez Austrálie, ale čas a vůle vše spraví,“ uvedla Plíšková na Twitteru. „Bohužel jsem si včera při tréninku poranila pravou ruku a nebudu tak moci nastoupit v Adelaide, Sydney a na Australian Open. Je mi líto, že nemůžu sezonu začít v Austrálii, i kvůli mým australským fanouškům,“ přidala Plíšková podrobnosti v prohlášení na Twitteru Australian Open.

„Karolína si na soustředění ve Španělsku zlomila vřetenní kost. Stalo se to během tréninku v posilovně. Nešťastně upadla, dala pod sebe ruce a pravá se zranila,“ popsal nešťastný moment manažer a manžel Plíškové Michal Hrdlička. „Naštěstí aspoň nic komplikovaného. Léčba by měla trvat asi čtyři týdny,“ doplnil.

Plíšková se původně chystala už na své dvanácté Australian Open, od roku 2011, kdy startovala ještě v kvalifikaci, nevynechala ani jeden ročník prvního grandslamu sezóny. Nejlepším výsledkem aktuální světové čtyřky je semifinále z roku 2019, letos pak Plíšková vypadla ve 3. kole s krajankou Karolínou Muchovou.

Plíšková kvůli zranění zmešká hlavní soutěž jakéhokoliv grandslamu vůbec poprvé v kariéře, skončí tak její šňůra 35 účastní na akcích velké čtyřky v řadě.

Australské turnaje obecně patřily v minulosti pro českou 29letou tenistku mezi oblíbené, a to zejména ten v Brisbane, kde triumfovala hned třikrát (2017, 2019, 2020). Letos tento turnaj v kalendáři není, Plíšková nicméně plánovala startovat v Adelaide a v Sydney, i to však nyní samozřejmě padá.

Plíšková je první hráčkou elitní světové desítky, která se na Australian Open s jistotou neobjeví. Již dříve svou neúčast oznámily Američanka Serena Williamsová, Kanaďanka Bianca Andreescuová a Ruska Světlana Kuzněcovová.

Pozici české jedničky na Australian Open po odhlášení Plíškové přebírá Barbora Krejčíková, která by tak na Australian Open měla plnit roli nasazené čtyřky.