Australian Open: Do kvalifikace naskočí pětice českých zástupců

- Marek Bartošík

Ve startovní listině pro kvalifikaci Australian Open 2022 figurují čtyři čeští tenisté a jedna tenistka. O postup do hlavní soutěže úvodního grandslamu sezóny se v termínu 10.–14. ledna jmenovitě pokusí Jiří Lehečka, Zdeněk Kolář, Tomáš Macháč, Vít Kopřiva a Jesika Malečková. Kristýna Plíšková, která by měla na základě žebříčkového postavení právo startu v kvalifikaci, se jí nezúčastní s ohledem na těhotenství.

Podruhé v kariéře se do grandslamové kvalifikace podívá Jiří Lehečka (141. v žebříčku ATP), který skončil při své premiéře na letošním US Open až ve finálovém kole na raketě Turka Cema Ilkela. Dvacetiletý Lehečka už má s Australian Open zkušenosti, předloni tam postoupil do čtvrtfinále juniorského turnaje.

Šestá kvalifikace Australian Open v řadě čeká na Zdeňka Koláře (142.). Pětadvacetiletý český reprezentant si zatím vedl v Melbourne nejlépe před třemi lety, kdy postoupil do druhého kvalifikačního kola. Ve čtyřech dalších případech nezvládl už úvodní zápas.

Naopak Tomáš Macháč (143.) letos korunoval svou premiéru na seniorském Australian Open postupem z kvalifikace až do druhého kola hlavní soutěže, kde statečně vzdoroval italskému superfavoritovi Matteovi Berrettinimu. Jednadvacetiletý Macháč, jenž táhl český daviscupový tým na nedávném klání v Innsbrucku, se probojoval kvalifikací také na loňském Roland Garros.

O místenku v hlavní soutěži se porve i Vít Kopřiva (196.), který se Australian Open zúčastní poprvé v kariéře. Svůj grandslamový debut si čtyřiadvacetiletý tenista z Bílovce odbyl letos na US Open, kde dohrál v prvním kole kvalifikace.

Z českých tenistek figuruje ve startovní listině pro kvalifikaci pouze Jesika Malečková (233.), jež si vysloužila své místo mezi širší elitou díky řadě kvalitních výsledků z podniků ITF (titul z Jablonce nad Nisou, semifinále v Milovicích, Lagosu, Frýdku-Místku, Naples a Hamburku). Sedmadvacetiletá Malečková dosud naskočila do dvou grandslamových kvalifikací, před pěti lety skončila shodně v úvodním kole v Paříži i New Yorku.

Do melbournské kvalifikace nastoupí také Ukrajinec Vitalij Sačko (243.), který žije od dětství v České republice a hovoří velmi dobře česky. Pro čtyřiadvacetiletého tenistu, sídlícího v Prostějově, se bude jednat o grandslamový debut. Účast nemine ani jiného česky mluvícího Ukrajince Sergije Stachovského (217.).