Motivace k ještě tvrdší práci? Grandslamy, přiznává neporazitelný Murray

- Jan Vojkůvka

Opojný pocit pro Andyho Murrayho, který konečně dokázal porazit Novaka Djokoviče a upevnit tím svou pozici na čele světového žebříčku. Kritika, jež se na něho snášela po úspěšném usednutí na trůn, je konečně umlčena. Murray porazil bývalou světovou jedničku a potvrdil tím, že skutečně patří na vrchol.

Mnozí kritizovali systém bodování žebříčku ATP. Důvod byl zřejmý - Andy Murray, ač hrál famózně, se dostal na první místo bez toho, aby přímo čelil Djokovičovi. To se však změnilo ve finále Turnaje mistrů, kde Brit zakončil sezonu 23. vítězstvím v řadě, ziskem pátého titulu v řadě a především porazil hráče, kterému sebral pozici světové jedničky.

Na druhou stranu Andy si uvědomuje, že ve finále nečelil stoprocentnímu Djokovičovi. „Nemyslím si, že by to byl jeden z Novakových nejlepších zápasů,“ řekl na tiskové konferenci po finále. „Myslím, že jsme už odehráli lepší zápasy. Ale konec duelu byl vzrušující a dramatický. Z obou stran se objevily nějaké chyby. I já jsem pravděpodobně odehrál lepší utkání,“ tuší Murray.

Ve druhém setu se ujal rychle vedení, které už nepustil a dosáhl na vítězství 6:3, 6:4. „Když jsem získal brejk na 4:1, Novak začal lépe trefovat míčky, posílal je blízko k základní čáře. Stáhnul jsem se trochu do obrany. Poslední hra byla hodně náročná, ale naštěstí udělal pár chyb,“ oddechl si Murray, který proměnil až třetí mečbol.

Do samotného utkání přitom nenastupoval v úplně nejlepším rozpoložení. „Cítil jsem se unavený. Sice jsem spal dobře, ale necítil jsem se ráno nejlépe. Při tréninku a rozehrávce před zápasem jsem míček trefoval dobře, ale trochu pomalu a s těžkýma nohama,“ přiznal Murray. „Naštěstí v prvních sedmi hrách nebyly moc dlouhé výměny. Až uprostřed druhého setu se začaly prodlužovat a mé nohy to začaly cítit. Proto bylo najednou těžší zakončit zápas a věděl jsem, že čím delší utkání to bude, tím to bude horší. Měl jsem štěstí, že jsem to ukončil ve dvou setech.

Dokázal jsem to, dostal jsem se tam a teď mě to bude motivovat k tomu, abych se pokusil zůstat na té pozici,“ usmál se k faktu, že zakončí rok jako světová jednička, navíc s náskokem 905 bodů. Až do května přitom obhajuje mnohem méně bodů než Djokovič. „Ale jsou to velké turnaje, které mě nutí tvrdě pracovat a co mě skutečně motivuje. V prosinci už trénuji s ohledem na Australian Open. Protože zápasy na tři vítězné sety jsou těmi, které vás nutí k více práci a extra tréninku. To mě motivuje,“ přiznal, že více než na pozici světové jedničky mu záleží na úspěších na grandslamech, na kterých by rád posbíral ještě několik trofejí.

Společně se svým bratrem Jamiem nyní takřka vládnou světovému tenisu. Jamie je čtvrtý na světě ve čtyřhře, Andy je nejlepším singlistou. Jen křůček schází k tomu, aby oba byli světovými jedničkami - Jamie ztrácí na vedoucího Mahuta necelých 900 bodů.

Cíle pro rok 2017 jsou tak jasné...