Trnitá cesta do elitní světové stovky: Zvládne Štěpánek svůj návrat?

- Jan Vojkůvka

Většina tenistů vzhlíží k elitní stovce žebříčku jako k magické hranici mezi tím, zda se mohou považovat za velmi úspěšné hráče a zda jen mezi tenisty, kteří svou kariéru k samotnému vrcholu snažení nedotáhli. Vypadnout z první stovky je pak vždy nepříjemné a cesta zpět je trnitá. Své o tom ví i Radek Štěpánek, který letos bojuje ze všech sil o návrat do této společnosti.

Každoroční boj o obhájení získaných bodů v předchozí sezoně, snaha vylepšovat svou pozici překonáváním předchozích výsledků, pečlivý výběr turnajů, kde člověk cítí možnost, jak si pomoci k většímu bodovému zisku a k posunu po žebříčku. To je něco, čím musí žít každý tenista, který zrovna nepatří v danou chvíli do elitní společnosti, která pravidelně startuje na nejlepších turnajích sezony.

Pozice na světovém žebříčku je důležitá nejen pro dobrý pocit z dobře zvládnuté práce, ale také kvůli možnosti hrát na turnajích, které jsou štědře dotované nejen penězi, ale právě body do světového rankingu, na základě kterého se rozhoduje, zda daný tenista může nastoupit do hlavního pavouka, musí projít kvalifikací nebo se naopak ke své šanci zahrát si o hlavní soutěž nedostane.

Český veterán Radek Štěpánek se po zdravotních problémech v minulé sezoně, které zapříčinily jeho pád z elitní světové stovky, snaží o návrat do společnosti tenistů, kteří mají zajištěnou účast v hlavních soutěžích na grandslamových turnajích a na turnajích nižší kategorie, zejména ATP World Tour 250 či 500, nemusí absolvovat nevyzpytatelnou kvalifikaci.

Na konci minulé sezony měl jen 252 bodů v žebříčku, tedy ne moc na obhajobu. Na druhou stranu hned 220 bodů z nich musí teprve obhajovat a to od French Open, kde loni vyválčil 45 bodů.

 

Co potřebuje k návratu do první stovky?

Meta získaných bodů k tomu, aby se tenista úspěšně prokousal do elitní stovky na světovém žebříčku je někde mezi 580 - 600 body. Právě na tuto hranici jednoznačně sedmatřicetiletý český tenista cílí a nebýt menších problémů během února a března, dozajista by se ke svému cíli výrazně přiblížil.

Jenže výpadky v prvním kole challengeru v Bergamu a v kvalifikacích na turnaje v Dubaji, Indian Wells a Miami mu výrazně zkomplikovaly situaci.

Přesto, pokud se nebudeme dívat na dlouhodobý žebříček ATP a nahlédneme naopak na žebříček ATP Race, kde se řadí hráči pouze od začátku letošního roku, nalezneme Štěpánka na pomezí první a druhé stovky se ziskem 223 bodů. K tomu mu dopomohly zejména turnaje na Australian Open, v Barceloně a Madridu. Zde všude se prokousal kvalifikací a přešel přes brány prvního kola. Za Australian Open a Madrid získal do žebříčku 70 bodů, za Barcelonu pak 55.

Z toho vyplývá, že do konce sezony potřebuje Štěpánek nasbírat zhruba 370 bodů, na což má, mimo jiné, tři grandslamové turnaje, přičemž na French Open a Wimbledon bude muset absolvovat i zrádnou kvalifikaci (u Wimbledonu to prozatím není jisté), v níž, pokud uspěje a kvalifikuje se, může posbírat až 70 bodů jen tím, že projde přes kvalifikace do hlavních soutěží. Na grandslamových turnajích se totiž úspěšný kvalifikant kromě 25 bodů za postup do hlavního pavouka dočká automaticky dalších 10 bodů za účast v prvním kole.

Další body skrývají kvalifikace na turnaje ATP World Tour 1000, kde kupříkladu za postup do finálového kola kvalifikace získávají tenisté 16 bodů. Za úspěšnou kvalifikaci pak 25 - a to je případ Štěpánka nyní v Madridu.

Jedno je však jisté již nyní. Pokud chce Radek Štěpánek zpět do elitní světové stovky, musí zejména při Wimbledonu a US Open trochu přidat, z minulé sezony obhajuje za oba turnaje jen 20 bodů a zde je tak výrazný prostor pro zlepšení. Bude také potřeba obhájit body z Bogoty a Vídně - za tyto turnaje si Štěpánek v minulé sezoně připsal po 45 bodech.

Výhodou českého tenisty je, že kromě těchto bodů již nic výrazného neobhajuje. Nevýhodou je, že pokud se nedokáže na těchto turnajích (či jiných) zlepšit a pouze by zopakoval loňský zisk, pak by na konci sezony měl méně než 450 bodů a to na první stovku nestačí.

Důležitou roli také může sehrát to, zda se Štěpánek při současném postavení na žebříčku dostane do kvalifikace v Římě. Patří zde sice mezi náhradníky, ale bude záležet zejména na počtu odhlášených hráčů z hlavní soutěže či kvalifikačního turnaje. Pozice Štěpánka stále nezajišťuje automaticky možnost dostat se do kvalifikace turnaje ATP World Tour 1000. A při současné formě na antuce by to byla velká škoda.

 

Sumář Štěpánkových bodů

Pojďme se ještě v tabulkovém přehledu podívat na to, kde a jak Štěpánek v této sezoně zabodoval a co mu zbývá z minulého ročníku v tom nynějším obhájit.

 

Body získané v sezoně 2016

Body k obhajobě z roku 2015

Australian Open - 70

French Open - 45

Madrid - 70

Vídeň - 45

Barcelona - 55

Bogota - 45

Brisbane - 20

Bratislava (CH) - 20

Indian Wells (Q) - 8

Kuala Lumpur - 20

 

Atlanta - 20

 

Wimbledon - 10

 

US Open - 10

 

Vancouver (CH) - 5