První potvrzená absence kvůli očkování. Austrálii vynechá deblová hvězda

- Jan Vojkůvka

Prvním z tenistů, který vynechá příští Australian Open z důvodu nepodstoupení očkování, se oficiálně stal Francouz Pierre-Hugues Herbert. Grandslamový šampion a stabilní parťák Nicolase Mahuta uvedl, že se nenechal očkovat proti covidu-19 a z toho důvodu neodcestuje do Austrálie.

Podmínky pro vstup do státu Victoria, kde se pořádá Australian Open a na začátku příští sezony se tu odehrají i další turnaje z okruhu ATP, jsou velmi přísné. Sportovci, tedy i tenisté, kteří chtějí do Melbourne přicestovat, musí mít ukončené očkování, jinak nebudou na území Victorie vpuštěni.

Hvězdný francouzský deblista Pierre-Hugues Herbert se ovšem očkovat nenechal a stal se oficiálně prvním tenistou, který kvůli vakcinaci vynechá v úvodu sezony turnaje v Austrálii včetně grandslamu v Melbourne.

„Osobně jsem se nenechal očkovat a cesta do Austrálie tak nepřipadala v úvahu,“ řekl Herbert v rozhovoru pro deník L'Alsace. „Neočkovat se byla má osobní volba,“ podotkl.

Ač aktuálně figuruje na 110. místě světového žebříčku ve dvouhře, ve čtyřhře je světovou osmičkou a bývalou světovou dvojkou. Spolu s Nicolasem Mahutem nastupuje pravidelně od roku 2015 a po jeho boku vybojoval už 20 titulů. V roce 2019 se Francouzi radovali z vítězství i na Australian Open.

V Melbourne se však s Mahutem tentokrát nepředstaví, což je pro deblovou soutěž obrovská ztráta. Ostatně v této sezoně se Francouzi radovali z vítězství na Roland Garros a rok zakončili triumfem na Turnaji mistrů, který ovládli už podruhé.

Pětinásobný grandslamový šampion však připustil, že dlouho už neočkovaný asi zůstat nemůže. Obává se totiž, že očkování bude podmínkou pro vstup i do dalších zemí a ve 30 letech rozhodně konec kariéry neplánuje.

„Nevím, jak dlouho to ještě bude trvat a nevím, jestli je dnes možné být tenistou bez očkování. Není to jen Austrálie, jsou to i Spojené státy či Rakousko... Je to poměrně složité téma,“ dodal Herbert.