WTA

Nejdůležitější zápasy roku na okruhu WTA? Ve výběru figuruje i duo K+S

- Marek Bartošík

Ženská tenisová asociace zveřejnila na svém webu výběr letošních utkání, která byla nejdůležitější, respektive měla největší efekt. V seznamu čtyř mačů se nachází i deblové finále na Roland Garros, v němž Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková porazily americko-polskou dvojici Bethanie Matteková-Sandsová, Iga Šwiateková. Dalšími vítězkami klíčových duelů roku jsou Ashleigh Bartyová, Anett Kontaveitová a trochu překvapivě i Sara Sorribesová Tormová.

1) Ashleigh Bartyová (AUS) – Aryna Sabalenková (BLR) 6:4, 6:7(5), 6:3
Turnaj: WTA 1000 Miami, čtvrtfinále

Světová jednička Ashleigh Bartyová sice zahájila sezónu triumfem na melbournském Yarra Valley Classic, posléze ale neudržela vedení ve čtvrtfinále Australian Open proti Karolíně Muchové a následně přidala porážku hned v úvodním utkání na turnaji v Adelaide.

Další zastávkou pro Bartyovou bylo až Miami, kde narazila ve čtvrtfinále poprvé v kalendářním roce na členku elitní desítky, a sice Arynu Sabalenkovou. Australanka předvedla vynikající výkon na servisu, když odvrátila všech sedm brejkbolů, a zvítězila ve třech setech. Poté vyzrála i na Elinu Svitolinovou a Biancu Andreescuovou a získala prestižní trofej.

V dalších měsících doplnila na své konto mimo jiné tituly ze Stuttgartu, Wimbledonu a Cincinnati či finálovou účast v Madridu, s přehledem tak udržela pozici světové jedničky právě před Sabalenkovou.

2) Krejčíková, Siniaková – Matteková-Sandsová (USA), Šwiateková (POL) 6:4, 6:2
Turnaj: Roland Garros, finále

Pouhý den po svém triumfu ve dvouhře na Roland Garros nastoupila Barbora Krejčíková spolu se svou parťačkou Kateřinou Siniakovou do finálového klání ve čtyřhře. Populární duo v nedělním souboji hvězd dominovalo, a prolomilo tak bezmála tříleté čekání na společnou grandslamovou trofej. Krejčíková se navíc zařadila po bok legend jako Martina Navrátilová či Chris Evertová, které v Paříži také dosáhly na vítězný double.

Krejčíková se Siniakovou přidaly do konce roku ještě triumfy na tokijské olympiádě a Turnaji mistryň, Krejčíková navázala na senzační pařížské tažení v singlu titulem z Prahy, čtvrtfinále na US Open či osmifinále ve Wimbledonu.

3) Anett Kontaveitová (EST) – Jekatěrina Alexandrovová (RUS) 4:6, 6:4, 7:5
Turnaj: WTA 500 Moskva, finále

Ani sama Anett Kontaveitová patrně nevěděla, jak dokázala otočit nepříznivý stav 4:6 a 0:4 v moskevském finále proti domácí Jekatěrině Alexandrovové. Estonská tenistka se díky neuvěřitelnému obratu dočkala cenného titulu, a hlavně si udržela naději na účast na Turnaji mistryň.

Na trofej z ruské metropole úspěšně navázala v Kluži, když bez ztráty setu dokráčela pro další turnajový vavřín. Odměnou jí byla účast na WTA Finals v Guadalajaře, kde se probila až do finále. Závěrečná část sezóny Kontaveitové skutečně bere dech – zatímco od ledna do poloviny srpna se titulu nedočkala, následně opanovala hned čtyři turnaje.

4) Sara Sorribesová Tormová (ESP) – Camila Giorgiová (ITA) 7:6(4), 6:7(7), 7:5
Turnaj: WTA 1000 Řím, 1. kolo

Velké tenisové příběhy můžou mít různou podobu. Důkazem je antukový podnik v Římě, kde se v prvním kole střetla domácí ranařka Camila Giorgiová s houževnatou Španělkou Sarou Sorribesovou Tormovou. Tenistky dřely na oranžové drti dlouhé tři hodiny a 51 minut, aktivnější Giorgiové nepomohlo k výhře ani vedení 4:0 v rozhodujícím dějství.

Jako klíčová se ukázala vytrvalost, jíž měla neunavitelná Sara Sorribesová Tormová na rozdíl od italské hráčky na rozdávání. A jaký je závěr z římské řežby? Bojuje se vždy do posledního míče.