ITF turnaje v Číně nezruší. Nehodláme trestat miliardu lidí, říká její šéf

- Filip Lefenda

Mezinárodní tenisová federace nehodlá reagovat na aféru okolo „zmizelé“ tenistky Pcheng Šuaj rušením akcí na čínském území. Opačný krok přitom v minulých dnech učinila Ženská tenisová asociace.

Obavy o někdejší bývalou světovou jedničku ve čtyřhře panují už více než měsíc poté, co čínská hvězda obvinila na sociální síti bývalého vicepremiéra ze sexuálního obtěžování. Její příspěvek byl následně z internetu smazán a s hráčkou nebylo možno se spojit. Až po tlaku zahraničních médií a organizací bylo státem zveřejněno několik pochybných videí.

Ženská tenisová asociace (WTA) na celou situaci reagovala pozastavením konání turnajů na území Číny a Hongkongu. Takto razantní řešení naopak odmítá Mezinárodní tenisová federace (ITF), která pořádá vedle Davis Cupu a poháru Billie Jean Kingové také celou řadu turnajů nižší kategorie.

„Nechceme trestat miliardu lidí. I nadále budeme pokračovat v organizování našich juniorských i seniorských akcí v této zemi,“ sdělil v rozhovoru pro BBC šéf ITF David Haggerty s tím, že by nerad bránil v rozvoji tamějším mladým hráčům a hráčkám.

„Záleží nám na právech žen. Budeme se celou záležitostí nadále zabývat v zákulisí tak, abychom ji mohli přímo ovlivnit. Obvinění se musí vyšetřit,“ dodal Haggerty.

Nedávné rozhodnutí WTA pozastavit konání turnajů v Číně si vysloužilo podporu celé řady současných i bývalých tenistů, včetně zakladatelky asociace Billie Jean Kingové. Rozhořčeně naopak reagoval Peking. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Wang Wenbin označil krok za „politizaci sportu“.