Po singlech hotovo! Rusko po 15 letech vyhrálo Davis Cup

- Redakce

Ruští tenisté slaví vítězství v letošním Davis Cupu! Ve finále porazili Chorvaty už po dvouhrách, když na výhru Andreje Rubljova navázal v souboji jedniček také Daniil Medveděv, který porazil Marina Čiliče 7:6(7), 6:2 a rozhodl o tom, že Rusové zvítězili v mužské týmové soutěži po dlouhých 15 letech.

Rusko, které bylo pasováno do role favoritů už před začátkem týmové soutěže, nepoznalo hořkost porážky a pouze v jednom utkání se Španělskem muselo rozhodovat až ve čtyřhře. Jinak všechny zápasy strhlo na svou stranu už po dvouhrách, o což se zasloužila osvědčená dvojice Daniil Medveděv a Andrej Rubljov, dva členové elitní pětky světového žebříčku.

Svým vítězstvím 2:0 nad Chorvatskem se jim povedlo ukončit dlouhé čekání na zisk tzv. salátové mísy. Naposledy se to Rusku povedlo v roce 2006, přičemž od té doby zažili dokonce sestup ze Světové skupiny.

Letos však Rusové ukázali, že klidně mohou pomýšlet na menší daviscupovou dominanci. Medveděv, který na turnaji neztratil ani set, a Rubljov jsou stále mladými tenisty, kteří mohou svou reprezentaci ještě spoustu let táhnout.

K titulu bez ztráty setu
První bod ve finálovém klání získali Rusové v utkání dvojek mezi Andrejem Rubljovem a doposud neporaženým Bornou Gojem. Gojo, jenž si připsal na turnaji skalpy tří hráčů z první stovky světa a největším jeho skalpem bylo vítězství nad 27. hráčem světa Lorenzem Sonegem, tentokrát recept na dalšího favorita nenašel. Rubljov v celém utkání nečelil ani jednomu brejkbolu a zvítězil 6:4, 7:6(5).

Zápas to ale nebyl snadný. Gojo odvrátil 7 z 8 brejkbolů a servis ztratil pouze v sedmé hře prvního setu. Po dalším brejku sahal Rubljov marně a druhý set musel rozhodnout až tiebreak. V něm hráli oba tenisté vyrovnanou partii, ale ruská hvězda v samotné koncovce strhnula vítězství na svou stranu, když proměnila hned první mečbol a vyhrála zkrácenou hru 7:5.

Následovalo utkání jedniček, ve kterém Daniil Medveděv potvrdil skvělou formu, ani v pátém utkání na turnaji neztratil set a porazil Marina Čiliče 7:6(7), 6:2.

Znovu navíc neztratil ani podání a jediný brejkbol Čiliče, který si Chorvat vypracoval v prvním setu, odvrátil. Úvodní sadu rozhodoval až tiebreak, v němž Medveděv nepustil soupeře k setbolu a na třetí pokus jej zakončil při skóre 9:7.

Druhý set už byl v podání světové dvojky dominantní. Medveděv prorazil podání Chorvata ve čtvrtém a osmém gemu, přičemž utkání zakončil na returnu.

Finále (Madrid)
Rusko – Chorvatsko 2:0
Andrej Rubljov (5.) – Borna Gojo (279.) 6:4, 7:6(5)
Daniil Medveděv (2.) – Marin Čilič (30.) 7:6(7), 6:2
Karacev, Rubljov – Mektič, Pavič zrušeno