Nečekaný daviscupový hrdina! Chorvatský úspěch řídí hráč z třetí stovky světa

- Jan Vojkůvka

Davis Cup umí psát velmi zajímavé příběhy, a to i v novém formátu, který dokáže tyto příběhy dokonce ještě zvýraznit. Letošní ročník má kupříkladu jednoho velmi nečekaného hrdinu, díky němuž může Chorvatsko snít o svém druhém daviscupovém titulu v historii. Tím hrdinou je Borna Gojo, až 279. hráč světa, který doposud nevyhrál ve dvouhře ani jeden profesionální titul. Ovšem nyní hraje jako elitní hvězda.

Třiadvacetiletý Gojo se v září dostal na 208. místo světa. To je jeho kariérní maximum. Nikdy nehrál hlavní soutěž grandslamu, nikdy nevyhrál turnajový titul ve dvouhře (a to ani na okruhu ITF!), jeho maximem je třetí kolo kvalifikace na letošním Australian Open a sedm semifinálových zápasů na challengerech.

Jenže letošní Davis Cup ukazuje zcela jinou tvář tohoto chorvatského tenisty. Jako by jej týmová soutěž dokázala nakopnout k životnímu tenisu.

Vše započal výhrou nad Australanem Alexeiem Popyrinem (61.), kterého porazil 7:6, 7:5. Proti Maďarsku dostal volno a ve čtvrtfinále s Itálií získal skalp Lorenza Sonega, 27. tenisty žebříčku ATP! Dokázal jej porazit 7:6, 2:6, 6:2 a poslal Chorvaty do vedení. A stejný počin zvládl i v semifinále proti Srbsku. To si vyšlápl na favorizovaného Dušana Lajoviče (33.), jehož porazil po obratu 4:6, 6:3, 6:2.

Gojo, ač až 279. hráč světa, si během pár dní připsal tři skalpy hráčů z první stovky světa, z toho dvou z první čtyřicítky! Dokázal tím získat pro svůj tým vždy první bod v rámci celého zápasu proti Austrálii, Itálii a Srbsku. Zajistil tím i to, že k rozhodnutí mohlo dojít nejpozději ve čtyřhře, v níž za Chorvaty nastupuje nejlepší pár letošní sezony Nikola Mektič a Mate Pavič.

Z tohoto hlediska jsou Gojovy výhry enormně důležité. A díky nim se nyní Chorvaté dostali do finále celého závěrečného turnaje Davis Cupu.

Z Goja se stal rozdílový hráč, přičemž se s tím ani zdaleka nepočítalo. Od hráče z třetí stovky se nemohly čekat zázraky, a ty přesto přichází. Recept je přitom jednoduchý: „Vždycky od sebe očekávám vítězství, bez ohledu na to, proti komu stojím,“ uvedl Gojo po semifinálové výhře nad Lajovičem. „Vždy se na sebe snažím vytvořit tlak, protože vím, jak dokážu hrát. Jsem šťastný, že jsem to dnes znovu prokázal.“

Goja navíc dokáže motivovat i fakt, že nehraje jen za sebe, ale za celé Chorvatsko. „Když hraji za svou zemi, vždy si říkám, že musím věřit ve vítězství. Pokud mi někdo řekne, že budu hrát dobře a mohu soupeře porazit, tak tomu věřím,“ pokračoval chorvatský hrdina a strůjce úspěchu své země.

Nakolik jsou jeho výhry důležité se potvrdilo nejen proti Itálii, ale i proti Srbsku. Jak ve čtvrtfinále, tak v semifinále, poslal svůj tým do vedení 1:0. Následně týmová jednička Marin Čilič nestačil na Jannika Sinnera a Novaka Djokoviče a v obou případech za stavu 1:1 musela rozhodnout čtyřhra. V ní jsou prozatím Mektič s Pavičem nezastavitelní a Gojovy výhry z úvodních klání dokáží přetavit v postup do další fáze turnaje.

Jak je ale možné, že najednou Gojo hraje životní tenis? „Když hraji jen sám za sebe, tak se nechávám pohltit emocemi. Rychle se rozčílím, hážu raketou a podobné věci. Ale jako člen týmu cítím mnohem více zodpovědnosti a dokážu se krotit, bez ohledu na to, co se na kurtu děje,“ vysvětlil třiadvacetiletý Chorvat.

„Davis Cup je výjimečná soutěž, kde je tlak mnohem vyšší na všechny účastníky, a mně se povedlo tu prozatím odehrát nejlepší tenis kariéry. Jsem sice moc rád, že jsem dokázal vyhrát zápasy proti lepším hráčům, ale nejdůležitější pro mě je, že se mi povedlo získat body pro celý tým,“ pokračoval.

„Doufám, že mi to pomůže i v přípravě na novou sezonu, a že konečně mohu prorazit. Myslím, že jsem si dokázal, že na to mám. Věřím, že mi to pomůže,“ dodal s výhledem na rok 2022.

Ještě předtím jej ovšem čeká daviscupové finále. V neděli Chorvati vyzvou vítěze druhého semifinálového zápasu mezi Ruskem a Německem.