Nečekané rozhodnutí. Bývalá světová čtyřka končí s tenisem

- Filip Lefenda

Britský ženský tenis přichází o svou hvězdu. Bývalá světová čtyřka Johanna Kontaová dala ve třiceti letech bílému sportu nečekané sbohem. O konci kariéry informovala vítězka čtyř podniků WTA na svých sociálních sítích.

„Má aktivní kariéra je u konce. Jsem nesmírně hrdá na to, co jsem dokázala. Vše nasvědčovalo tomu, že se v této profesi neuchytím. Měla jsem ale štěstí, že do mého života vstoupili lidé, kteří ho ve vztahu k tenisu zásadně ovlivnili. Jsem za ně neuvěřitelně vděčná. Oni ví, o koho jde,“ napsala Kontaová, jež platila v roce 2017 za čtvrtou hráčku planety.

„Za jejich vedení jsem i díky vlastní odolnosti mohla žít svůj sen. Mohla jsem se stát tím, o čem jsem snila jako dítě. A to považuji za obrovské štěstí,“ pokračovala majitelka čtyř singlových trofejí z okruhu WTA. Tu definitivně poslední získala letos v červnu na trávě v Nottinghamu.

Vinou opakujících se zdravotních problémů odehrála v letošním roce jen 18 zápasů a v loňském jen o jeden více. Poslední utkání odehrála Kontaová 17. srpna, kdy v úvodním kole podniku v Cincinnati podlehla ve třech setech Karolíně Muchové.

„O konci jsem přemýšlela už dlouho. Nemám již vnitřní sílu jít dále přes bolest. Když nemohu tvrdě pracovat, nemohu ani v zápasech předvést to nejlepší,“ zdůvodnila Britka, která se v ženském pořadí postupně propadla až na současnou 113. pozici, nelehké rozhodnutí.

Kontaová, jež byla první britskou zástupkyní v TOP 5 žebříčku od roku 1984, se tak příští rok nepředstaví ani na českém území. Právě výběr Velké Británie zde totiž bude ve dnech 15. a 16. dubna čelit našim tenistkám v boji o postup na finálový turnaj Poháru Billie Jean Kingové.