Tři destinace nestačí? Davis Cup se patrně dočká spojení Evropy a Blízkého východu

- Marek Bartošík

Vypadá to, že na Davisův pohár čeká další reforma, která pobouří přinejmenším zastánce tradic. Britský deník The Telegraph informoval, že by Mezinárodní tenisová federace (ITF) měla ještě tento týden rozhodnout o přesunu vyřazovací fáze finálového turnaje Davis Cupu, tedy od čtvrtfinále dále, z Madridu do Abú Zabí.

Pouze šestnáct namísto osmnácti účastnických reprezentací, čtyři skupiny, každá v jedné hostitelské zemi v Evropě, následně přesun do Abú Zabí, kde by se konalo čtvrtfinále, semifinále a finále.

Věřte nebo ne, právě tak vypadá návrh pro další ročník finálového turnaje Davis Cupu, který si přeje prosadit investiční skupina Kosmos, od roku 2019 štědře financující nový formát slavné týmové soutěže. A fungovat má nejméně pět let!

Motivací pro přesun jsou výhradně peníze, jelikož Kosmos na aktuálním nastavení tratí miliony dolarů. Finančně prosperující Blízký východ, kde se Abú Zabí nachází, by tento problém vyřešil.

Zároveň by ale vznikly jiné potíže. Osm týmů, které by postoupily ze skupin do čtvrtfinále, by musely absolvovat náročný letecký přesun z Evropy do Abú Zabí. Na Blízkém východě by se navíc velmi pravděpodobně hrálo venku, naopak v Evropě vzhledem ke skoro-zimnímu termínu s jistotou v hale. Upravený systém soutěže by tak mohl narazit u hráčů, unavených po zdlouhavé sezóně.

A reakce zapojených hvězd? Zatímco věrný srbský reprezentant Novak Djokovič diplomaticky uvedl, že je potřeba najít balanc mezi tradicemi a finančními zájmy, třeba kapitán Australanů Lleyton Hewitt si ve své odpovědi rozhodně nebral servítky. „Je to absurdní, zabíjejí tím soutěž. O tomhle Davis Cup není,“ kritizoval australský hrdina mnoha památných bitev.

Ostřílený tenisový novinář Simon Cambers zase argumentuje tím, že přesun do Abú Zabí zruší důležitý faktor domácího publika. „Tohle je důvod, proč záleží na domácí atmosféře v Davis Cupu. Podobné atmosféry není možné v Abú Zabí dosáhnout ani při nejlepší vůli,“ napsal na Twitteru Cambers s odkazem na senzační výhru Feliciana Lópeze nad Andrejem Rubljovem v Madridu.

Vedení ITF má o ambiciózním (a pro mnohé nešťastném) plánu jednat ještě tento týden, rozhodnutí má padnout v neděli.