Australian Open bez světové jedničky? Hrát nebude. Nenechá se vydírat, tvrdí Djokovičův otec

- Filip Lefenda

Nad Novakem Djokovičem a jeho startem na lednovém Australian Open už delší dobu visí otazník. Srbská světová jednička je známa svým odmítavým postojem vůči očkování proti onemocnění covid-19, právě vakcinace ovšem bude pro účast na úvodním grandslamu nové sezony podmínkou. Podle hráčova otce Srdjana proběhne tenisový svátek bez obhájce titulu.

Srdjan Djokovič se k tématu vyjádřil v rozhovoru pro televizní stanici TV Prva. „Co se očkování týče, jde o soukromou záležitost každého jedince. Nikdo nemá právo se někomu hrabat v soukromí,“ reagoval poněkud ostře na spekulace, zda jeho syn v Melbourne nastoupí, či nikoliv.

Následně byl ale šedesátiletý Srb přeci jen konkrétnější. „Novak se nenechá vydírat, takže v Austrálii zřejmě hrát nebude. Alespoň já osobně bych nehrál. A on je můj syn. Přeberte si to sami,“ dodal.

Australští pořadatelé spolu s místními úřady již dříve oznámili, že zúčastnit se budou moci pouze plně naočkovaní tenisté. „Všechny jsme o tom jasně informovali. Novak považuje očkování za soukromou záležitost. Rádi bychom ho zde viděli. Ví ale, že aby mohl startovat, musí být naočkován proti covidu-19,“ uvedl turnajový ředitel Craig Tiley.

Sám Djokovič, jenž vakcinaci dlouhodobě odmítá, zatím konečný verdikt nevynesl. Pravděpodobnost absence devítinásobného turnajového šampiona a vítěze posledních tří ročníků nicméně po slovech jeho otce výrazně stoupla.

Úvodní grandslam nadcházející sezony odstartuje v Melbourne 17. ledna.