Davis Cup: Britové vyhráli čtyřhru a postupují do čtvrtfinále. Čechům nepomohla ani šokující výhra Macháče

- Redakce

V neděli hráli na finálovém turnaji Davisova poháru opět čeští reprezentanti, kteří dokonce sahali po postupu do čtvrtfinále díky senzační výhře Tomáše Macháče nad Danielem Evansem. Výběr kapitána Jaroslava Navrátila však nakonec na favorizované Brity nestačil, když v rozhodující čtyřhře porazili Joe Salisbury s Nealem Skupskim právě Macháče s Jiřím Veselým. Dopoledne své postupy do čtvrtfinále potvrdili také Kazaši a Chorvati. Rusové ve čtyřhře rozhodli o vyřazení obhájců titulu ze Španělska a pomohli postupu Srbům.

Britové vyhráli čtyřhru nad Macháčem s Veselým a postupují
Postup do čtvrtfinále Davis Cupu ze skupiny C nakonec vybojovali tenisté Velké Británie. Za stavu 1:1 na zápasy musela rozhodnout čtyřhra, v níž favorizovaní Joe Salisbury a Neal Skupski vybojovali pro Brity postupový bod, když porazili Tomáše Macháče a Jiřího Veselého ve dvou setech 6:4, 6:2.

Česká dvojice sice neodehrála špatný zápas, proti favoritům si však nedokázala vypracovat ani jeden brejkbol a s tím se zápasy vyhrávají jen složitě. Britové naopak začali lámat odpor Čechů v devátém gemu prvního setu, kdy se dokázali prosadit na returnu a následně úvodní sadu dopodávali.

Salisbury se Skupskim zvládli brejknout servis Čechů rovněž hned zkraje druhého setu, další brejk pak přidali v pátém gemu a na to Macháč s Veselým odpověď nenašli.

„Škoda, bylo to blízko a zároveň velice daleko,“ řekl Veselý. „Britové zahráli ve čtyřhře neuvěřitelně, speciálně Salisbury skoro nepokazil míč. Ve čtyřhrách jsme byli bohužel v obou zápasech slabší. Je to výborná zkušenost a jsem rád, že Tomáš vyhrál oba zápasy, je to pro něj skvělý úspěch. Obecně tenhle týden můžeme hodnotit všichni velice pozitivně a může nás to motivovat do dalších let.“

Lehečka podlehl Norriemu, stav je 1:1 na zápasy
Jiří Lehečka (138.) vzal výraznému favoritovi Cameronu Norriemu (12.) set, na mimořádně cennou výhru ale nedosáhl. Dvacetiletý český reprezentant podlehl v souboji týmových jedniček britskému šampionovi z Indian Wells po hodině a 41 minutách 6:1, 6:2 a 1:6.

„Moc dobře si uvědomuju, že jsem nešel do zápasu jako favorit. On byl ten, kdo musí vyhrát. O to víc mě mrzí první set, kde nervozita byla, i když úplně zbytečná. Ale to k tomu patří. Snažil jsem se z toho dostat, což se povedlo, druhý set jsem odehrál dobře. Mám smíšené pocity. Jsem sice spokojený se svým výkonem, že jsem mu nedal nic zadarmo, ale mrzí mě to, protože to mohlo být ještě o něco lepší,“ hodnotil na tiskovce Lehečka, který vzal světové dvanáctce set.

„Hrál jsem to, co jsem měl, šel jsem víc přes jeho bekhend, ze kterého mi tolik neublížil,“ komentoval druhou sadu český tenista, jenž našel na kvalitním duelu i další pozitiva.

„Zápas mi toho dal strašně moc, s hráčem z první patnáctky si nezahrajete každý den. Moc si vážím toho, že mi pan Navrátil dal důvěru, že jsem hrál jako jednička. Málokomu se to poštěstí. Nechal jsem tam všechno, co jsem nechat mohl. Určitě budu rád i v budoucnu za každou šanci, kterou dostanu,“ hlásil dvacetiletý reprezentant.

Lehečka nakonec kvůli zdravotnímu stavu nezasáhl do klíčové čtyřhry. „Od druhého setu jsem cítil problémy se žaludkem, ke konci třetího setu se mi i hůř dýchalo. A když jsem přišel do šatny, nebyl jsem si schopný představit, že bych nastoupil do debla tak, abych byl schopen podat 110procentní výkon,“ dodal.

Macháč si vyšlápl i na Evanse!
Tomáš Macháč (143.) hraje na finálovém turnaji Davisova poháru ve velkém stylu! Talentovaný Čech navázal na výhru nad Francouzem Richardem Gasquetem, když v nedělním souboji přehrál britského superfavorita Daniela Evanse (25.) po hodině a 34 minutách 6:2 a 7:5.

Jednadvacetiletý Macháč nejprve ve druhé sadě vedl 1:0 s brejkem, poté prohrával už 1:4 a 2:5, nakonec ale uzavřel vydařený mač proti Evansovi ziskem pěti gemů v řadě, přičemž na svůj první mečbol trefil eso.

„Těšil jsem se, že dostanu šanci zahrát si s tak dobrým hráčem. Jsem moc rád, že jsem vyhrál, byl to dobrý zápas. Ve druhém setu jsem to otočil, i když jsem prohrával 3:5. Snažil jsem se vrátit každý míč, aby musel hrát a udělat chybu. Pak jsem hrál velmi dobře, ve zbytku zápasu jsem udělal snad jedinou chybu,“ uvedl na tiskové konferenci Macháč, který cítil menší nervozitu než před soubojem s Gasquetem.

„Nervózní jsem ani moc nebyl, vybral jsem si to v prvním zápase. Samozřejmě nějaká nervozita byla, nemohl jsem ani usnout, jak jsem se na zápas těšil. Vstávali jsme v šest hodin ráno a probudil jsem se ještě před budíkem. Na utkání jsem se fakt těšil, těšil jsem se i na rozehrávku, od rána jsem se cítil dobře. Dobře jsem trénoval, všechno jsem udělal správně, a když jsem šel na zápas, přesně jsem věděl, co mám dělat. Taktika byla daná. A když jsem postupoval podle ní a v průběhu prvního setu jsem viděl, že funguje, tak jsem se snažil nic neměnit,“ poznamenal český hrdina.

„Nečekal jsem ani v nejlepších snech, že budu mít set a 1:0. Ale v průběhu jsem cítil, že to je na 6:2, 6:3. Hrál jsem opravdu dobře, nedělal jsem zbytečné chyby, a když soupeř něco malinko změnil, vyhrál míč, dokázal jsem se skvěle adaptovat na další míč, malinko jsem pozměnil něco, co on nečekal. Byla to taková hra v šachách. Bylo to fakt super, zápasu si strašně cením,“ doplnil Macháč.

Další Pirosova senzace nestačila
Postup do čtvrtfinále oslavili v odpoledním programu i další dva týmy. Vedle Kazachů, kteří přehráli Kanadu 3:0, postoupilo Chorvatsko, jenž si poradilo 2:1 s Maďarskem.

Maďarům k úspěchu nepomohla ani další senzace, o kterou se postaral Zsombor Piros. Po jeho sobotní výhře nad Johnem Millmanem přišel ještě větší šok, když si v neděli poradil se světovou třicítkou Marinem Čiličem, kterého porazil 4:6, 7:5, 6:4, přičemž v rozhodujícím setu prohrával 2:4.

Ani tento úspěch ovšem Maďarsku nestačil, v rozhodující čtyřhře totiž Marozsan s Nagym prohráli ve dvou setech s Mektičem a Pavičem.

Skupina C (Innsbruck)
Velká Británie – Česká republika 2:1
Daniel Evans (25.) – TOMÁŠ MACHÁČ (143.) 2:6, 5:7
Cameron Norrie (12.) – JIŘÍ LEHEČKA (138.) 6:1, 2:6, 6:1
Salisbury, N. Skupski – MACHÁČ, VESELÝ 6:4, 6:2
*Macháč v nominaci nahradil Zdeňka Koláře

Skupina B (Madrid)
Kanada – Kazachstán 0:3
Brayden Schnur (234.) – Michajl Kukuškin (183.) 3:6, 7:6(5), 5:7
Vasek Pospisil (133.) – Alexandr Bublik (36.) 2:6, 6:7(6)
Polansky, Schnur – Golubjov, Nedovjesov 4:6, 7:6(6), 1:6

Skupina D (Turín)
Chorvatsko – Maďarsko 2:1
Nino Serdarušič (242.) – Fabian Marozsan (359.) 6:4, 6:4
Marin Čilič (30.) – Zsombor Piros (282.) 6:4, 5:7, 4:6
Mektič, M. Pavič – Marozsan, Nagy 7:6(6), 6:2

Skupina F (Innsbruck)
Německo – Rakousko 2:1
Dominik Köpfer (54.) – Jurij Rodionov (139.) 1:6, 5:7
Jan-Lennard Struff (51.) – Dennis Novak (118.) 7:5, 6:4
Krawietz, Puetz – Marach, Oswald 6:3, 6:4

Skupina E (Turín)
USA – Kolumbie 1:2
Frances Tiafoe (38.) – Nicolas Mejia (275.) 4:6, 6:3, 7:6(7)
John Isner (24.) – Daniel Elahi Galan Riveros (111.) 3:6, 6:3, 6:7(5)
Opelka, Sock – Cabal, Farah 0:3 skreč USA

Skupina A (Madrid)
Španělsko – Rusko 1:2
Feliciano López (106.) – Andrej Rubljov (5.) 2:6, 6:3, 6:4
Pablo Carreňo Busta (20.) – Daniil Medveděv (2.) 2:6, 6:7(3)
M. Granollers, F. López – Karacev, Rubljov 6:4, 2:6, 4:6