Překvapený, ale šťastný López: Nečekal bych, že ve 40 budu hrát Davis Cup

- Jan Vojkůvka

Jedním z nejšťastnějších aktérů letošního Davis Cupu je rozhodně Feliciano López. Bývalá světová dvanáctka, které aktuálně patří až 106. místo světa, se kvůli široké marodce španělského týmu dostala nejen na soupisku, ale dokonce i do akce. A důvěru López splatil dokonale, když v pátek vyhrál nad Robertem Quirozem 6:3, 6:3.

Letošní španělská nominace na Davis Cup je hodně ovlivněna zdravotními problémy. Vedle Rafaela Nadala, který ukončil sezonu už před několika měsíci, se z finálového turnaje musel odhlásit i Roberto Bautista Agut. A před startem celého turnaje přišla další rána.

Ve čtvrtek byl v Madridu pozitivně testován na covid supertalentovaný Carlos Alcaraz, který měl být jasnou týmovou dvojkou. A tak musel v pátek na kurt i López. Muž, který už čtyři sezony sbírá více porážek než výher, ale stále se snaží držet krok s mladšími soupeři.

Souboj s devětadvacetiletým Quirozem zvládl a pomohl Španělsku k vítězství v úvodním souboji Davis Cupu. Šťastnější ani být nemohl.

„Nečekal jsem, že si zahraji singlový zápas, no ale popravdě jsem nečekal, že ve 40 letech budu vůbec hrát Davis Cup,“ zářil po utkaní. „Mým cílem bylo samozřejmě být součástí týmu, ale sám vím, jak je to složité, protože máme spoustu skvělých tenistů.“

„Že tu mohu být beru jako dar. Navíc jsem hrál poměrně dobře a jsem šťastný, že se mi povedlo týmu získat první bod,“ uvedl velezkušený Španěl, na jehož vítězství následně navázal Pablo Carreňo Busta a svůj triumf posléze Španělé potvrdili i ve čtyřhře.

V neděli bude chtít Španělsko v Madridu ze všech sil bojovat o postup do čtvrtfinále. V cestě mu bude ovšem stát extrémně silné Rusko, za který hrají světová dvojka Daniil Medveděv a světová pětka Andrej Rubljov.