Rozdíl 210 míst na žebříčku? Žádný problém! Maďar Piros zaskočil australského favorita

- Jan Vojkůvka

Měla to být pro Johna Millmana z Austrálie povinná výhra. Místo toho však australská dvojka zaváhala. Aktuálně 72. hráč světa totiž v sobotním daviscupovém utkání s Maďarem Zsomborem Pirosem nečekaně prohrál 6:4, 4:6, 3:6 a zhatil tím veškeré šance Australanů na postup.

Ač oba hráče dělí 210 míst na žebříčku a Piros figuruje až na 282. místě světa, na kurtu v italském Turíně to vůbec nebylo poznat. Naopak, Millman, který byl výrazným papírovým favoritem, měl se svým soupeřem obrovské problémy a od druhého setu zcela tahal za kratší konec provázku.

Už v prvním setu prohrával 0:2 a poté i 3:4 se ztrátou servisu, ale nakonec se mu ještě povedlo skóre otočit a získat úvodní dějství na svou stranu. Ve druhém setu však poněkud matný výkon favorizovaného Australana pokračoval a tentokrát se ze svých ztrát nevymanil.

Piros sice nevyužil vedení 2:1 s brejkem, ale v deváté hře se znovu prosadil na returnu, vzápětí přes dvě shody doservíroval a vynutil si rozhodující set. V něm začal rychlým brejkem v první hře, a ačkoliv o vedení okamžitě přišel, ve třetím gemu znovu Millmana brejknul. A tuto výhodu jednoho servisu si už donesl až do koncovky.

V devátém gemu třetí sady navíc své vítězství potvrdil ještě jedním brejkem a pořádně australské favority šokoval.

Maďarsko, které v sobotu hraje s Austrálií svůj první zápas, se díky Pirosově vítězství nečekaně dostalo do boje o postup do čtvrtfinále. Naopak Austrálie, která své úvodní klání s Chorvatskem prohrála 0:3 na zápasy, už nyní ví, že se do čtvrtfinále nepodívá.

Dvaadvacetiletý Piros, jenž je bývalým juniorským šampionem Australian Open, opět prokázal, že v týmových soutěžích ze sebe dokáže vymačkat maximum. Byť v individuální kariéře se mu příliš nevede a doposud posbíral jen pět titulů na okruhu ITF, v Davis Cupu platí za velmi nebezpečného soupeře.

Pocítili to ostatně i čeští tenisté v roce 2018. Tehdy Piros v pěti setech (3:6, 6:4, 4:6, 7:6, 7:5) porazil Jiřího Veselého a dal Maďarsku naději na úspěch v baráži. Maďaři sice tehdy nakonec prohráli 2:3 na zápasy, ale Piros o sobě dal poprvé vědět.

A nyní o sobě dává vědět znovu. A znovu tak činí v Davis Cupu.