Davis Cup: Srbové podlehli Němcům! Britové si poradili s Francií, Italové postupují

- Redakce

Sobotní program finálového klání Davisova poháru přinesl jedno velké překvapení. Favorizovaní Srbové, kteří se opírají o světovou jedničku Novaka Djokoviče, podlehli ve skupině F po urputném boji německým reprezentantům 1:2 na zápasy. Šampioni z letošního ATP Cupu si tak zkomplikovali cestu do čtvrtfinále, díky bilanci 4:2 na zápasy ale mají slušnou šanci postoupit jako jeden ze dvou nejlepších týmů ze druhých míst. Důležité střetnutí ve skupině C vyhrála favorizovaná Velká Británie, která porazila přemožitele českého týmu z Francie. Konec už v základní skupině potkal Austrálii, jež sice porazila Maďarsko, ale celkové skóre 2:4 na zápasy ji do čtvrtfinále nepustí. Naopak postup mezi nejlepší osmičku oslavili silní Italové, kteří po Američanech vyzráli i na Kolumbijce.

V české skupině C se povedlo Velké Británii vybojovat vítězství nad Francií a vykročit tím za postupem do čtvrtfinále. Potvrdit jej budou muset v neděli v utkání proti českému týmu.

V samotném duelu s Francií byli Britové papírovými favority, což také suverénně potvrdili. První bod na jejich konto připsal Daniel Evans, který porazil 7:5, 6:4 Adriana Mannarina. Následně vyhrál i Cameron Norrie, jenž v souboji jedniček porazil Arthura Rinderkneche 6:2, 7:6(8).

Nedělní zápas proti českému týmu, který prohrál v úvodním klání s Francií 1:2, bude začínat už v 10 hodin dopoledne. Britové budou i v tomto duelu velkými favority.

Domácí Italové jsou prvními čtvrtfinalisty
Italští tenisté ovládli turínskou základní skupinu E na finálovém klání Davisova poháru. Svěřenci nehrajícího kapitána Filippa Volandriho porazili po Spojených státech také Kolumbii, v obou případech poměrem 2:1 na zápasy.

Sobotní souboj domácích favoritů proti outsiderům z Jižní Ameriky našel rozuzlení už po úvodních dvouhrách, v nichž za Italy bodovali Lorenzo Sonego a Jannik Sinner. Kolumbijcům poté zařídili čestný bod elitní deblisté Juan Sebastian Cabal a Robert Farah.

Italové narazí v turínském čtvrtfinále na vítěze skupiny D, tedy buď na Chorvaty, nebo na Maďary. Druzí zmínění by ale dnes museli porazit favorizovanou partu kolem Marina Čiliče 3:0 na utkání.

Srbové prohráli bitvu s oslabenými Němci!
Němečtí tenisté se sice musejí na finálovém turnaji Davisova poháru obejít bez absentujícího Alexandera Zvereva, navzdory tomuto oslabení ale dokázali v innsbrucké skupině F skolit favorizované Srby!

První bod na konto Němců získal Dominik Köpfer, jenž udolal mírně favorizovaného Filipa Krajinoviče 7:6(4) a 6:4. Za Srby pak srovnal Novak Djokovič, který porazil Jana-Lennarda Struffa 6:2 a 6:4.

Poslední slovo ale měli němečtí reprezentanti, když debloví specialisté Kevin Krawietz a Tim Pütz vydřeli triumf 7:6(5), 3:6 a 7:6(5) nad duem Nikola Čačič, Novak Djokovič.

Přestože Srbové prohráli, díky aktivnímu skóre 4:2 na zápasy jsou horkými favority na postup do čtvrtfinále jako jeden ze dvou nejlepších týmů ze druhých míst v základních skupinách.

Švédsko nevyužilo šanci na postup, Austrálie končí
Blízko postupu do čtvrtfinále byli také tenisté Švédska. Těm se ovšem nepovedlo využít vedení 1:0 na zápasy a 1:0 na sety ve druhém utkání proti Kazachstánu. Na výhru Eliase Ymera totiž nedokázal navázat Mikael Ymer, který nakonec dokonce obdržel kanára od Alexandra Bublika.

V rozhodující čtyřhře pak Golubjov s Nedovjesovem porazili Goranssona s Lindstedtem a naopak tím dostali svůj tým do výhodné pozice pro boj o postup do čtvrtfinále. V neděli musí ovšem porazit Kanadu.

Naopak bez šance na postup mezi osm nejlepších týmů je Austrálie. Tu o možnost usilovat o postup připravil Zsombor Piros, který hned v prvním utkání porazil Johna Millmana 4:6, 6:4, 6:3 a zaskočil tím australského favorita.

Australané sice posléze vyhráli druhý singl zásluhou Alexe De Minaura, a i závěrečnou čtyřhru, díky čemuž porazili Maďarsko 2:1, jenže se skóre 2:4 na zápasy v celkovém hodnocení nemohou skončit mezi dvěma nejlepšími týmy na druhých místech.

Rusko ovládlo souboj s Ekvádorem
Suverénní vstup do letošního Davis Cupu zapsali na své konto tenisté Ruska. Světová dvojka Daniil Medveděv i světová pětka Andrej Rubljov zvládli své singlové zápasy a zajistili Rusku první vítězství v základní skupině.

Následně vyhráli i čtyřhru a se skóre 3:0 na zápasy se už mohou těšit v Madridu na nedělní klání s domácím Španělskem. V tomto duelu si to rozdají o postup do čtvrtfinále, přičemž při souhře výsledků by se mezi nejlepších osm týmů mohly podívat oba týmy.

Skupina B (Madrid)
Kazachstán – Švédsko 2:1
Michajl Kukuškin (183.) – Elias Ymer (171.) 3:6, 6:7(4)
Alexandr Bublik (36.) – Mikael Ymer (93.) 3:6, 6:4, 6:0
Golubjov, Nedovjesov – Goransson, Lindstedt 6:3, 6:3

Skupina C (Innsbruck)
Francie – Velká Británie 1:2
Adrian Mannarino (71.) – Daniel Evans (25.) 5:7, 4:6
Arthur Rinderknech (58.) – Cameron Norrie (12.) 2:6, 6:7(8)
Mahut, Rinderknech – Salisbury, N. Skupski 6:1, 6:4

Skupina D (Turín)
Austrálie – Maďarsko 2:1
John Millman (72.) – Zsombor Piros (282.) 6:4, 4:6, 3:6
Alex de Minaur (34.) – Marton Fucsovics (40.) 7:5, 2:6, 7:6(2)
Bolt, Peers – Marozsan, Piros 6:3, 6:7(11), 6:3

Skupina A (Madrid)
Rusko – Ekvádor 3:0
Andrej Rubljov (5.) – Roberto Quiroz (291.) 6:3, 4:6, 6:1
Daniil Medveděv (2.) – Emilio Gomez (149.) 6:0, 6:2
Karacev, Rubljov – Escobar, Hidalgo 6:4, 4:6, 6:4

Skupina F (Innsbruck)
Srbsko – Německo 1:2
Filip Krajinovič (42.) – Dominik Köpfer (54.) 6:7(4), 4:6
Novak Djokovič (1.) – Jan-Lennard Struff (51.) 6:2, 6:4
Čačič, Djokovič – Krawietz, Pütz 6:7(5), 6:3, 6:7(5)

Skupina E (Turín)
Itálie – Kolumbie 2:1
Lorenzo Sonego (27.) – Nicolas Mejia (275.) 6:7(5), 6:4, 6:2
Jannik Sinner (10.) – Daniel Elahi Galan Riveros (111.) 7:5, 6:0
Sinner, Fognini – Cabal, Farah 2:6, 7:5, 6:7(6)