Probíhá slovenská extraliga, Pospíšil v ní porazil Martina

- David Schlegel, foto: Jozef Valenčík

Zatímco česká extraliga se hraje v předvánočním období, na Slovensku se extraliga družstev hraje pravidelně na jaře. Mezi muži i ženami obhajují tituly tenisté TC EMPIRE Trnava. Velkým konkurentem Trnavy je TK Slávia Agrofert STU Bratislava. Soutěže mužů i žen probíhají právě první květnový týden.

Slovenská extraliga se hraje v pondělí, ve středu a v pátek. Nehraje se na jednom místě, pořadatelství jednotlivých zápasů se střídá podobným způsobem jako Davis cup. "Když například Trnava s Bratislavou hrála naposledy v Trnavě, tak se letos bude hrát v Bratislavě," přibližuje pravidla Jaroslav Pospíšil, který je nejlepším českým tenistou, který letos slovenskou extraligu hraje.

Další tváří z České republiky je Diana Šumová (630. hráčka žebříčku), která hraje za TK Kúpele Piešťany. Za obhájce trofeje z Trnavy hraje chilský tenista Hans Podlipnik-Castillo, který v mužstvu mistra nahradil právě Pospíšila. "Za jeden tým může hrát pouze jeden cizinec a Trnava dala přednost Chilanovi," řekl v rozhovoru pro tenisovysvet.cz Jaroslav Pospíšil.

Pospíšil tak hraje za tým nováčka ze Spišské Nové Vsi, který Trnavu v pondělním prvním kole pořádně potrápil. Po dvouhrách vedli Trnavané jen 3:2, když Jaroslav Pospíšil v krásném zápase porazil 130. hráče světa Andreje Martina 3:6, 6:3, 6:4. Svou první dvouhru v sezóně naopak vyhrál zkušený deblista Igor Zelenay, který hájil barvy Trnavy. Čtyřhry však nakonec definitivně rozhodly, že dál postoupí obhájce trofeje z Trnavy a Spišská Nová Ves bude hrát jen o 5.-8. místo. V boji o páté až osmé místo Spišané s Pospíšilem v čele deklasovali Poprad 7:0. Největšími favority na postup do finále jsou Empire Trnava a Agrofert Bratislava.

"Za Spišskou Novou Ves hrál loni Jiří Novák (pozn. autora: finalista Australian Open a dnes tenisový trenér), ale měl zraněné koleno, tak jsem ho nahradil. I díky tomuto vítězství přemýšlím, že bych se do toho ještě opřel," řekl Pospíšil předtím, než vyrazil s rodinou na výšlap do tatranských hor.

Z dalších velkých jmen ve slovenské extralize startují třeba Miloslav Mečíř ml., Viktória Kužmová, Patrik Fabian, Alex Molčan či Slovinka Nastja Kolarová. Zápasy se začínají hrát v 9:00 ráno, kdy je většina potenciálních fanoušků v práci, takže zápasy sledují jen ti nejvěrnější. Letos naopak chybějí kvůli zranění Norbert Gomboš s Martinem Kližanem.

Výběr zajímavých zápasů:
Jaroslav Pospíšil (CZE) - Andrej Martin (SVK) 3:6, 6:3, 6:4
Hans Podlipnik-Castillo (CHI) - Juraj Simčák (SVK) 6:0, 6:1
David Damian Brna (SVK) - Kamil Čapkovič (SVK) 6:2, 6:3
Igor Zelenay (SVK) - Martin Fekiač (SVK) 6:2, 6:2
Andrej Martin, Hans Podlipnik-Castillo (SVK, CHI) - David Damian Brna, Jaroslav Pospíšil (SVK, CZE) 7:5, 7:6
Miloslav Mečíř ml. (SVK) - Ivan Košec (SVK) 6:2, 6:4
Marek Semjan (SVK) - Andrej Glváč (SVK) 6:4, 6:1
Alex Molčan (SVK) - Matej Búřil (SVK) 6:2, 6:3
Patrik Fabian (SVK) - Martin Mihal (SVK) 6:4, 6:0
Juraj Masár (SVK) - Jakub Oravec (SVK) 4:6, 6:2, 6:4
Tereza Mihalíková (SVK) - Diana Šumová (CZE) 4:6, 6:4, 6:3
Viktória Kužmová (SVK) - Nastja Kolarová (SLO) 3:6, 6:3, 6:2
Chantal Škamlová (SVK) - Nikola Vajdová (SVK) 6:4, 6:2
Zuzana Kučová (SVK) - Soňa Priščáková (SVK) 6:1, 6:1
Hans Podlipnik-Castillo (CHI) - Viktor Bruthans (SVK) 6:1, 6:4
Andrej Martin (SVK) - Miroslav Kleman (SVK) 6:4, 6:2
Martin Blaško (SVK) - Marián Lapšanský (SVK) 6:0, 6:0
Jaroslav Pospíšil (CZE) - René Mesiar (SVK) 6:0, 6:1
Jaroslav Pospíšil, Róbert Turzák (CZE, SVK) - Daniel Trčka, Marko Cetner (SVK) 6:2, 6:0
Miloslav Mečíř (SVK) - Jakub Oravec (SVK) 6:3, 6:0
Tereza Mihalíková (SVK) - Michaela Hončová (SVK) 3:6, 6:3, 7:6
Viktória Kužmová (SVK) - Martina Okálová (SVK) 6:0, 6:0