Davis Cup: Stateční Češi po velké bitvě padli s favorizovanými Francouzi

- Redakce

První den finálového turnaje Davisova poháru nabídl porci tří úvodních utkání. V innsbrucké skupině C se představili čeští reprezentanti, kteří po velkém boji podlehli silným Francouzům 1:2 na zápasy. Tomáš Macháč sice na úvod skolil Richarda Gasqueta, Jiří Veselý však následně nestačil na Adriana Mannarina a v závěrečné čtyřhře vydřel výhru favoritům hvězdný pár Pierre-Hugues Herbert, Nicolas Mahut proti Macháčovi a Jiřímu Lehečkovi. V ostatních soubojích uspěli Švédové proti Kanadě (madridská skupina B) a Chorvati proti Australanům (turínská skupina D).

Češi podlehli Francouzům 1:2 na zápasy
Až závěrečná čtyřhra rozhodla o těsném vítězství favorizovaných Francouzů nad houževnatými českými tenisty ve skupině C na finálovém turnaji Davisova poháru v Innsbrucku. Hvězdní debloví specialisté Pierre-Hugues Herbert, Nicolas Mahut udolali v klíčovém duelu Jiřího Lehečku a Tomáše Macháče po více dvou hodinách boje 6:3, 4:6 a 3:6.

Češi měli po parádním prvním setu hned dva brejkboly v úvodním gemu druhé sady, své šance na returnu ale nevyužili. Naopak sami ztratili servis jednou ve druhém i ve třetím dějství.

„Byla to pro nás určitě dobrá zkušenost, byl to velice vyrovnaný debl. Věděli jsme, že soupeři mají svoje kvality a že je někdy v zápase projeví. Bohužel pro nás se to projevilo v koncovce druhého setu a v celém třetím setu. Soupeři našli rytmus na return, našli rytmus na servis a v klíčových momentech koncovky druhého setu a ve třetím setu zahráli lepší a důraznější tenis. Opírali se o lepší servis než my a zároveň byli schopni na returnu předvést i něco víc. První set jsme byli lepší, ve druhém se to hodně lámalo, až do poslední hry. Potom už měli kapičku navrch,“ zhodnotil za oba české hráče Lehečka.

Jednou z drobných zajímavostí atraktivního utkání byl fenomenální lob Macháče zahraný levou rukou. „Normálně to v tréninku hraju. Když míček nestihnu bekhendem, nezbývá mi nic jiného. Byl jsem hrozně rád, že se mi to povedlo, byl to i docela důležitý balon. Ale hraju to, není to náhoda,“ objasnil Macháč.

Francouzi se v sobotu utkají s velmi silným týmem Velké Británie, Češi narazí na partu kolem světové dvanáctky Camerona Norrieho v neděli.

Veselý nestačil na Mannarina, rozhodne debl
Souboj týmových jedniček České republiky a Francie na Davis Cupu v Innsbrucku je minulostí. Jiří Veselý (82.) v něm podlehl Adrianu Mannarinovi (71.) po dvou hodinách a 34 minutách 7:6(1), 4:6 a 2:6.

Osmadvacetiletý Čech uspěl v úvodním dějství navzdory tomu, že prohrával 2:5 a následně čelil za stavu 3:5 a 30:40 setbolu. Ve druhé a třetí sadě ale ztratil celkem třikrát podání a sám už na returnu úspěch nepřidal. Veselý sice v utkání zahrál 14 es, zároveň ale zaznamenal osm dvojchyb.

„Zápas byl velice vyrovnaný. První set jsem nezačal nejlíp, ale vrátil jsem se zpátky a v tiebreaku zahrál výborně. Škoda, že jsem ho na začátku druhého setu vrátil trošku do zápasu. On výborně returnoval, i když jsem podával dost přes první podání, tak mi vracel míče pod nohy, špatně se z toho tlačilo a xkrát mi return zabil. Těžko jsem hledal recept. A v závěru byl soupeř lepší,“ zhodnotil utkání Veselý, který s ohledem na délku zápasu vůbec neřešil možnost nastoupit do čtyřhry.

„Délka zápasu rozhodla, že nenastoupím. Tělo nějakým způsobem bolí, ale to po každém dlouhém zápase. Není to nic hrozného, máme dva dny čas zregenerovat a připravit se na druhé utkání,“ doplnila česká jednička.

Debutant Macháč překvapil Gasqueta!
Tomáš Macháč (143.) zvládl své premiérové utkání v Davis Cupu na jedničku! Jednadvacetiletý tenista zařídil české reprezentaci první bod v souboji s favorizovanou Francií, když přehrál zkušeného Richarda Gasqueta (86.) po hodině a půl hry 7:6(3) a 6:2.

Macháč sice v prvním setu prohrával 1:2 s mankem brejku, ztracené podání si ale rychle vzal zpět a v klíčovém tiebreaku od začátku dominoval. Ve druhém dějství už česká týmová dvojka nedala někdejší světové sedmičce šanci, přičemž uspěla na returnu ve třetím a pátém gemu.

„Jsem strašně rád, že jsem vyhrál. A že jsem byl vůbec nominovaný a mohl nastoupit. Moc si vážím toho, že mi kapitán věřil a dal mi šanci. Ještě proti Richardovi Gasquetovi, kterého moc obdivuji,“ uvedl na tiskové konferenci spokojený Macháč.

Skupina C (Innsbruck)
Francie – Česko 2:1
Richard Gasquet (86.) – TOMÁŠ MACHÁČ (143.) 6:7(3), 2:6
Adrian Mannarino (71.) – JIŘÍ VESELÝ (82.) 6:7(1), 6:4, 6:2
Herbert, Mahut – LEHEČKA, MACHÁČ 3:6, 6:4, 6:3
*Macháč v nominaci do čtyřhry nahradil Zdeňka Koláře

Skupina B (Madrid)
Kanada – Švédsko 0:3
Steven Diez (264.) – Elias Ymer (171.) 4:6, 2:6
Vasek Pospisil (133.) – Mikael Ymer (93.) 4:6, 4:6
Pospisil, Schnur – Goransson, Lindstedt 6:7(5), 4:6

Skupina D (Turín)
Chorvatsko – Austrálie 3:0
Borna Gojo (276.) – Alexei Popyrin (61.) 7:6(5), 7:5
Marin Čilič (30.) – Alex de Minaur (34.) 6:1, 5:7, 6:4
Mektič, Pavič – de Minaur, Peers 6:3, 6:1


Galerie