Souboj se silnou Francií? Nebudeme favority, ale jdeme do nich! hlásí Češi

- Marek Bartošík

Už ve čtvrtek v 16 hodin vstoupí česká daviscupová reprezentace do bojů ve skupině C finálového turnaje slavné týmové soutěže. Výběr nehrajícího kapitána Jaroslava Navrátila se zítra střetne v úvodním souboji s favorizovanými Francouzi, kteří se opírají o zkušené borce Richarda Gasqueta a Adriana Mannarina i hvězdné deblové duo Pierre-Hugues Herbert, Nicolas Mahut. „Nebudeme favority. Nicméně připravovali jsme se dobře, kluci dost potrénovali a zvykli si na povrch, což je nejpodstatnější. Myslím, že budeme důstojným soupeřem,“ uvedl kapitán Navrátil.

Málokde se sejdou podmínky tak neutrální, jako tomu bude na Davisově poháru v rakouském Innsbrucku. Tamní základní skupiny C a F se kvůli celostátnímu lockdownu odehrají před prázdnými tribunami, povrch se navíc žádnou specifickou vlastností neodlišuje.

„Povrch je férový pro všechny, je víceméně středně rychlý. Míče ze začátku skákaly velice vysoko, ale v průběhu týdne se povrch trochu obehrál a kurt se trošku zrychlil. Těžko hledat někoho, komu by to mělo sedět o dost víc než tomu druhému. Bude rozhodovat aktuální forma. Jdeme do nich!“ hlásil na středeční tiskové konferenci Jiří Veselý, aktuálně 82. tenista žebříčku ATP.

Právě osmadvacetiletý Veselý byl hlavním strůjcem postupu na finálový turnaj Davis Cupu, když v loňské kvalifikaci na Slovensku ovládl obě své dvouhry (jeden bod vybojoval Lukáš Rosol). „Myslím, že moje poslední daviscupová utkání byla vždy lepší,“ pochvalovala si česká jednička. „Vzpomínky na Bratislavu jsou úžasné, byl to neskutečný víkend a všichni se pokusíme na něj navázat.“

Zatím není jasné, kdo a proti komu přesně do mače mezi Českou republikou a Francií zasáhne. Kapitán Jaroslav Navrátil informoval, že určitě nasadí Veselého, o druhém jménu i složení pro čtyřhru se teprve rozhodne. „Tréninky byly strašně vyrovnané a bavily mě. Natrénovali jsme toho dost v různých činnostech, čtyřhru hráli kluci mixovaně,“ přiblížil velezkušený kapitán.

Nejreálnější variantou je nasazení dvacetiletého Jiřího Lehečky (138.), který už má za sebou ostré předloňské souboje proti Nizozemsku a také Bosně a Hercegovině. Minulý týden navíc dokráčel do finále prestižního halového challengeru v Pau.

Halové prostředí svědčí i Tomášovi Macháčovi (143.), jenž letos v březnu ovládl velký challenger v Nur-Sultanu. Účastník olympiády ale na druhou stranu neoplývá ideální formou (od poloviny září má bilanci sedm výher a sedm porážek) a v Davis Cupu se zatím startu nedočkal. „Víceméně veškeré výsledky mám z haly nebo z betonu, takže tenhle povrch mám rád a hraje se mi na něm dobře,“ uvedl jednadvacetiletý Macháč.

Na svou šanci čeká také pětadvacetiletý Zdeněk Kolář (140.), jenž je nejsilnější na antuce, kde letos ovládl tři challengery. Na halových turnajích má sezónní bilanci pět výher a osm porážek. V mužské týmové soutěži debutoval v loňské kvalifikaci na Slovensku, kde naskočil po boku Jonáše Forejtka do čtyřhry.

Několik otazníků visí také nad francouzskou nominací. Jestliže v závěrečné čtyřhře by se měl jistě představit pár Pierre-Hugues Herbert, Nicolas Mahut, pro úvodní dvouhry má kapitán Sébastien Grosjean řadu možností. Týmovou jedničkou je podle žebříčku stále se lepšící debutant Arthur Rinderknech (58.), minimálně stejně silní jsou ale veteráni Richard Gasquet (86.) a Adrian Mannarino (71.).

„Necháme se překvapit. Myslím, že nasadí Mannarina a Gasqueta, jsou to zkušení borci,“ tipuje Veselý, jehož slova doplnil kapitán Navrátil.

„Francie je určitě silná, i když nemá své první dva hráče – (Gaëla) Monfilse a (Uga) Humberta. V tomhle utkání určitě nebudeme favority, nicméně myslím, že budeme důstojným soupeřem. Kluci nemají co ztratit,“ vyhlíží čtvrteční zápas Navrátil.


Galerie