Semifinále Turnaje mistrů: Murray přemohl v dramatické bitvě Raonice, ve finále ho čeká Djoković

- Radek Štohl, Jan Havlovic

Prvním finalistou letošního Turnaje mistrů se stal Andy Murray, který v úchvatné, bezmála čtyřhodinové bitvě přemohl Milose Raonice. Světová jednička bude svůj post hájit v zítřejším finálovém souboji s Novakem Djokovićem, který smetl Nišikoriho dvakrát 6:1.

Andy Murray (GBR, 1.) - Miloš Raonič (CAN, 4.) 5:7, 7:6 (5), 7:6 (9)

Andy Murray potvrdil v semifinále Turnaje mistrů svou výbornou formu, vyhrál svůj 23. zápas v řadě (nové maximum) a stal se prvním finalistou letošního Turnaje mistrů! Pro rodáka z Glasgow se jedná o premiérovou účast ve finále závěrečného turnaje sezony!

Již od úvodních výměn prvního semifinále Turnaje mistrů bylo jasné, že nás čeká tenis té nejvyšší kvality. V prvním setu si oba hráči vedli velmi dobře při vlastním servisu, avšak šance na prolomení podání soupeře měl Murray i Raonic. Prvním hráčem, který prolomil servis soupeře, byl Raonic, který se v jedenáctém gemu dostal do klíčového vedení a první sadu následně dovršil při vlastním podání!

Druhá sada nabídla opět vyrovnanou partii, kterou rozhodl až závěrečný tiebreak. Na tabuli svítil stav 5:5, na podání mířil Raonic a měl možnost vybojovat si mečbol. To Murray nedovolil, získal setbol, který následně potvrdil a za obrovského aplausu zaplněné O2 Arény v Londýně poslal semifinálový duel do třetího, rozhodujícího setu!

Světový hráč číslo jedna se dostal do úzkých hned ve druhém gemu, při kterém musel odvracet dva brejkboly, situaci však zvládl. Londýnská O2 Aréna bouřila ve chvíli, kdy skotský tenista dokázal v deváté hře obrat Raonice o jeho servis a následně šel podávat na vítězství v zápase. Rodák z Glasgow však situaci nezvládl a dovolil čtvrtému tenistovi světa srovnat na 5:5! Naprosto stejná situace se opakovala ještě jednou, a tak o prvním finalistovi letošního Turnaje mistrů musel rozhodnout závěrečný tiebreak!

Na začátku tiebreaku, který rozhodoval o postupujícím do finále, neponechal ani jeden z hráčů nic náhodě, a tak při výměně stran svítil na tabuli stav 3:3. Do důležitého vedení se dostal Murray za stavu 4:3, kdy skotský tenista dostal svého soka pod tlak a následným vítězným forhendem vybojoval mini-brejk. Murray však chyboval od základní čáry a stav byl rázem vyrovnaný - 5:5! Skot si následně vybojoval mečbol, avšak Raonic se nebál riskovat, což se mu vyplatilo a první mečbol odvrátil!

Raonic posléze chyboval při náběhu na síť, neboť poslal míček těsně za základní čáru. Při druhém mečbolu měl Murray možnost podání, avšak i světová jednička chybovala, a tak Kanaďan odvrátil i druhý mečbol. Murray však následně zaznamenal eso, čímž vybojoval další, v pořadí již třetí, mečbol, avšak ani ten nedokázal využít! Poté šel na podání hráč číslo čtyři, který výhodu servisu využil a vybojoval první mečbol v zápase. Ten však po nevynucené chybě nevyužil, kdežto Murray svůj čtvrtý mečbol v zápase ano a mohl se začít radovat! 

Milos Raonic tak nedokázal Murrayho porazit ani poosmé v řadě! Hned po zápase skotský tenista přiznal, že to byl jeden z nejtěších zápasů v jeho kariéře. „Musel jsem opravdu bojovat. Byl to neskutečný tiebreak a jsem rád, že jsem to zvládl. Je to těžké hodnotit, ale určitě to byl jeden z těch nejtěžších zápasů, který jsem kdy hrál," uvedla světová jednička v pozápasovém rozhovoru na kurtu. Zaplněná O2 Aréně hnala oba borce za vítězstvím, publikum však více podporovalo domácího borce. Jak si sám Murray atmosféru užíval? „Parádní. To je to, proč hrajeme tenis," řekl rodák z Glasgow. 

Novak Djokovič (SRB, 2.) - Kei Nišikori (JPN, 5.) 6:1, 6:1

Novak Djoković smetl v semifinále Turnaje mistrů Keie Nišikoriho a popáté v řadě se představí ve finále závěrečného turnaje sezony. Rodák z Bělehradu navíc i nadále živí naději, že zakončí letošní rok jako světový hráč číslo jedna!

Klíčovým momentem prvního setu druhého semifinálového zápasu se ukázal druhý gem, který trval poměrně dlouho a dokázal jej srbský tenista ukončit využitým brejkbolem. „Nole“ se rázem dostal do vedení 4:0, avšak poté se přihlásil ke slovu také Nišikori, který prvním brejkem snížil stav zápasu. Srbská jednička však neponechala nic náhodě, v následujícím gemu potřetí v setu prolomila podání svého soupeře a po využitém třetím setbolu se Djoković radoval ze zisku prvního setu.

Podobně suverénním výkonem se aktuálně druhý hráč světového žebříčku prezentoval také ve druhé sadě, ve které se opět velmi rychle dostal do vedení 4:0. Nišikori si až poté poprvé v zápase dokázal udržet své podání. Už to vypadlo, že si japonská jednička udrží své podání i podruhé, avšak Djoković stav sedmého gemu druhé sady dokázal otočit a svůj první mečbol také proměnil!

Srbská jednička v pozápasovém rozhovoru na kurtu londýnské O2 Arény hodnotila zápas velmi pozitivně. „Začal jsem velmi dobře, vedl jsem 4:0. Splnil jsem vše, co jsme si před zápasem s mým týmem řekli. Kei byl lehce unavený, a tak dnes nemohl předvést to nejlepší, ale chtěl bych mu pogratulovat za to, co předvedl zde i za celou sezonu,“ uvedl Djoković, který nezapomněl pogratulovat svému dnešnímu soupeři za vynikající sezonu. 

„Nyní přichází poslední zápas tohoto turnaje, na který všichni čekají a doufám, že naplníme jejich očekávání,“ navnadila světová dvojka tenisové fanoušky! „Nikdy tu takový zápas nebyl a pravděpodobně to bude největší zápas, který proti sobě kdy budeme hrát,“ zdůraznil Djoković vyjímečnost nedělního zápasu, který rozhodne o tom, kdo zakončí letošní rok na pozici světové jedničky!

Semifinále dvouhry:

Andy Murray (GBR, 1.) - Miloš Raonič (CAN, 4.) 5:7, 7:6 (5), 7:6 (9)

Novak Djokovič (SRB, 2.) - Kei Nišikori (JPN, 2.) 6:1, 6:1

Semifinále čtyřhry:

J. Murray, B. Soares (GBR, BRA) - R. Klaasen, R. Ram (JAR, USA) 1:6, 4:6

H. Kontinen, J. Peers (FIN, AUS) - B. Bryan, M. Bryan (USA, USA) 7:6 (2), 6:4