Češi v akci: Šafránek a Poljak slaví postup do finále, Kunčíková a Stuchlá končí v semifinále

- Radek Štohl

Václav Šafránek dokázal na ITF v Řecku naplnit roli favorita, když v semifinálovém duelu porazil Japonce Yamasakiho ve dvou setech. Na Kypru se ve stejné kategorii mezi posledními čtyřmi střetl David Poljak s Vítem Kopřivou, kterému povolil uhrát za celý zápas pouhé dvě hry. Karolína Stuchlá si společně s Lenkou Kunčíkovou semifinále Challengeru ve francouzském Limoges nezahrají, český pár nestačil na dvojici Mertensová, Minellová. Na Challengeru v Andrii postupuje Roman Jebavý, který si poradil s Italem Vavassorim.

Václav Šafránek nabral na betonech parádní formu, kterou potvrzuje i na podniku v Heraklionu. Dvaadvacetiletý tenista se od začátku listopadu účastního třetího turnaje v kategorii Futures v řadě a potřetí v řadě se rodákovi z Brna podařilo proklouznout minimálně do semifinále. V řeckém městě neztratil Šafránek doposud ani set a tuto bilanci si udrží i po semifinálovém duelu s Yamasikem, kterého za 75 minut dokázal porazit 6:1 6:4. V posledním utkání turnaje narazí Čech na vítěze duelu Brkič/Ofner.

O mnoho jednoznačnější průběh mělo ryze české semifinále na Kypru. David Poljak vyzval mladšího Víta Kopřivu, ten ovšem duel vůbec nezvládl a v utkání uhrál jenom dvě hry, čímž osmému nasazenému výrazně ušetřil síly do finálového boje. V něm se dvacetiletý Poljak střetne s favoritem turnaje, Rakušanem Miedlerem. 

O postup do finále usilovala na challengeru v Limoges česká dvojice Karolína Stuchlá, Lenka Kunčíková. Čtvrtý nasazený pár turnaje se v sobotním semifinále střetl s dvojicí Mertensová, Minellaová. Belgicko-lucemburský pár měl v semifinálovém utkání navrch, v obou setech si dokázal vytvořit důležitý náskok a za hodinu hry zvítězil 6:2, 6:3.

CHALLENGER TOUR

ANDRIA E CASTEL DEL MONTE CHALLENGER (kvalifikace muži, koberec, 42 500 USD)

1. kolo kvalifikace

Roman JEBAVÝ - Andrea Vavassori (ITA) 6:4, 6:4

ENGIE OPEN DE LIMOGES (ženy, tvrdý povrch, 115 000 USD)

Semifinále čtyřhry

Mertensová, Minellová (BEL, LUX) - KUNČÍKOVÁ, STUCHLÁ 6:2, 6:3

ITF/Futures

CYPRUS FUTURES F1 (muži, tvrdý povrch, 10 000 USD)

Semifinále dvouhry

David POLJAK (785.) - Vít KOPŘIVA (535.) 6:2 6:0. 

9TH HELLENIC ZEUS ITF PRO CIRCUIT (muži, tvrdý povrch, 10 000)

Semifinále dvouhry

Václav ŠAFRÁNEK (276.) - Jumpei Yamasaki (JPN, 646.) 6:1 6:4

HAMMAMET OPEN (ženy, antuka, 10 000 USD)

Čtvrtfinále čtyřhry

Bourbotteová, SISKOVÁ - Kerfsová (BEL), Polanská (POL) 1:6, 6:4, 5:10

HELLENIC ZEUS (kvalifikace ženy, tvrdý povrch, 10 000 USD)

Lucie KAŇKOVÁ - Nikolette Budaiová (CAN)