Lehečka třetí titul nevybojoval. Další finále jej vynese na pozici české dvojky

- Jan Vojkůvka

Skvělé výkony, které předváděl po celý týden na turnaji ve francouzském Pau, nakonec Jiří Lehečka v zisk turnajové trofeje nepřetavil. Ve finále tamního challengeru podlehl zkušenému Radu Albotovi ve dvou setech 2:6, 6:7(5). Přesto jej postup do čtvrtého letošního finále vynese na nové kariérní maximum a v pondělním vydání žebříčku se stane českou dvojkou.

Lehečka se za celý zápas nedokázal prosadit na returnu, byť své šance měl. Mrzet jej může zejména nevyužití dvou brejkbolů ve druhé hře druhé sady. Právě ve druhém setu se totiž výrazně zlepšil na servisu, soupeři nedal žádnou šanci na brejk, a pokud by dokázal Albotovi prorazit podání, duel se mohl vyvíjet zcela jinak.

Nakonec však o osudu této sady rozhodl tiebreak, v němž zkušenější Moldavan zvítězil 7:5 a vybojoval první titul od turnaje ATP v Delray Beach z roku 2019.

Dvacetiletý Lehečka ovšem může být se svým působením na turnaji velmi spokojený. Kromě toho, že se probojoval už do čtvrtého finále na challengeru v sezoně, dokázal vyřadit velmi kvalitní soupeře jako zkušeného Gillese Simona či jednoho z nejtalentovanějších tenistů současnosti Holgera Runeho, kterého porazil v semifinále.

Vítěz challengerů v Bukurešti a Tampere, a držitel dvou letošních trofejí z okruhu ITF, si postupem do finále v Pau zajistil vylepšení svého žebříčkového maxima. V pondělí bude figurovat na 138. místě světa, díky čemuž přeskočí své krajany Tomáše Macháče a Zdeňka Koláře. To z něj učiní novou českou dvojku za Jiřím Veselým, který je v současnosti jediným Čechem v první stovce světa.