ATP

Turnaj mistrů: Zverev oplatil Medveděvovi porážku ze skupiny a je šampionem. V deblu slaví Francouzi

- Redakce

Premiérový ročník turínského Turnaje mistrů zná své šampiony! Alexander Zverev podruhé v kariéře slaví prvenství ve dvouhře, když přehrál obhájce loňského titulu Daniila Medveděva. Ve čtyřhře se rovněž z druhého titulu na ATP Finals radují Francouzi Herbert s Mahutem.

Německý tenista Alexander Zverev se stal šampionem letošního Turnaje mistrů, který se poprvé hrál v italském Turíně. V nedělním finále porazil obhájce titulu Daniila Medveděva po setech 6:4, 6:4 a podruhé v kariéře opanoval ATP Finals (poprvé zvítězil v roce 2018).

Přemožitel Novaka Djokoviče ze sobotního semifinále svou finálovou výhrou oplatil Medveděvovi porážku ze základní skupiny, v níž na světovou dvojku nestačil ve třísetovém klání. Tentokrát ovšem odvedl precizní výkon zejména na servisu. Rusovi nepovolil ani jeden brejkbol a při svém podání prohrál jen 12 fiftýnů.

V úvodní sadě se Zverevovi povedlo prorazit Medveděvovi podání už ve třetí hře. Tuto výhodu brejku si dokázal přenést až do koncovky a dějství bez obtíží doservíroval. I do druhé sady vlétl Zverev hodně agresivně a tentokrát sebral soupeři podání hned v první hře. Byť se Medveděv snažil s výsledkem něco udělat, recept na hru německého hráče nenašel a porážku neodvrátil.

Zverev, jenž v této sezoně získal i zlatou olympijskou medaili v Tokiu, si v Turíně připsal celkově pátý letošní titul na okruhu ATP.

Herbert s Mahutem vyhráli čtyřhru
Pierre-Hugues Herbert a Nicolas Mahut se stali vítězi letošního Turnaje mistrů ve čtyřhře. Francouzské hvězdy oplatily ve finálovém utkání Rajeevovi Ramovi a Joe Salisburymu porážku ze základní skupiny, v níž s americko-britským párem prohrály ve třech setech, a zvítězily 6:4, 7:6(0).

Herbert s Mahutem, kteří Turnaj mistrů vyhráli už v roce 2019 a do finále se dostali potřetí v řadě, nečelili v utkání žádnému brejkbolu a na servisu odvedli skvělou práci. A zatímco v prvním setu rozhodli o své výhře brejkem ve třetí hře, ve druhé sadě se museli s Ramem a Salisburym rvát až do tiebreaku, v němž ale vyhráli drtivě 7:0.

Finále dvouhry
Alexander Zverev (GER, 3.) – Daniil Medveděv (RUS, 2.) 6:4, 6:4

Finále čtyřhry
Herbert, Mahut (FRA) – Ram (USA), Salisbury (GBR) 6:4, 7:6(0)