Futures Milovice: Z postupu se raduje šest českých tenistů

- Radek Štohl

V sobotu začala kvalifikace na jeden z posledních letošních turnajů Futurů hraných v České republice. První kvalifikační den nabídl několik zajímaých zápasů, ve kterých si vybojovali postup hned šest českých tenistů. V hlavní soutěži se představí Petr Michnev, Marek Jaloviec či Kanaďan Frank Dancevic.

Sedmnáctiletý Antonín Štěpánek bojoval o postup do druhého kola s o tři roky starším André Birem z Maďarska. Českého tenistu ve třetím setu zastavil zdravotní problémy, a tak musel utkání skrečovat. O postup rovněž marně bojoval Daniel Velek, který podlehl Patricku Kaukovaltovi z Finska dvakrát 1:6. To Lukáš Vejvara se stal jedním ze šesti českých tenistů, kterému se podařilo postoupit do druhého kola kvalifikace. Devatenáctiletý tenista porazila o šest let zkušenějšího Lukáše Poláčka

 

Dalším českým tenistou, který si zajistil postup, se stal dvacetiletý Daniel Vrba, jenž porazil v ryze českém souboji stejně starého Štěpána Rinka po setech 6:2, 6:4. Rinka po zápase mrzela především situace z druhého setu, kdy za stavu 4:3 neproměnil dva brejkboly, což se ukázalo jako zřejmě klíčový moment tohoto utkání.

 

 

Ondřej Dušek bojoval o postup do druhého kola kvalifikace s osmnáctiletým Rusem Kristianem Lozanem, kterému patří na žebříčku ATP 1048. pozice. Favorizovaný tenista svou roli dokázal potvrdit a o dva roky staršího soupeře porazil po setech 6:4, 6:1. Do druhého kola kvalifikace se bohužel nepodívá ani Jiří Vachtl, který podlehl Finu Eero Vasovi po setech dvakrát 2:6. 

 

Šestnáctiletý Tomáš Machač startuje v kvalifikaci na divokou kartu, avšak hned v prvním zápase dokázal překvapit, když porazil Slováka Michala Marka dvakrát 6:1. Postup slaví také další šestnáctiletý český tenista - Tadeáš Paroulek, který porazil v ryze českém souboji Jiřího Jeníčka po setech 6:2, 6:0. Lukáš Doubek, další mladý talent českého tenisu, se bohužel do dalšího kola nepodívá, nestačil na Slováka Marka Semjana. 

 

 


Ondřej Krstev si zajistil postup do druhého kola kvalifikace poté, co dokázal v ryze českém souboji porazit Davida Martínka po setech 6:4, 6:1. To Daniel Skácel se bohužel do druhého kola kvalifikace, neboť prohrál s Němcem Vincent Jaensch-Müeller. 

 


Devanáctiletý Petr Nouza překvapil v prvním kole kvalifikace, když dokázal porazit Poláka Zbroju, jedenáctého nasazeného, po setech 7:5, 6:0. Dominik Reček a David Mrázek se bohužel do druhého kola kvalifikace nepodívají. 

1. kolo kvalifikace

Ondřej KRSTEV - David MARTÍNEK 6:4, 6:1

Štěpán RINKO - Daniel VRBA 2:6, 4:6

Kristian Lozan (RUS) - Ondřej DUŠEK 6:4 6:1

František POLÁNKA - Mick Veldheer (NED) 1:6, 7:6 (6), 2:6

Christian Hirschmueller (GER) - David MRÁZEK 6:3, 6:3

Jiří JENÍČEK - TOMÁŠ PAROULEK 0:6, 2:6

Vincent Jaensch-Mueller (GER) - Dan SKÁCEL 6:2, 6:3

Daniel RABAS - Adam Chadaj (POL) 4:6 1:6

Andre Biro (HUN) - Antonín ŠTĚPÁNEK 6:2, 1:6, 4:1, skreč Štěpánek

Daniel VELEK - Patrick Kaukovalta (FIN) 1:6, 1:6

Eero Vasa (FIN) - Jiří VACHTL 6:2, 6:2

Tomáš MACHÁČ - Michal Marko (SVK) 6:1, 6:1

Patrik Obal (SVK) - Dominik REČEK 6:4, 7:6 (0)

Lukáš POLÁČEK - Lukáš VEJVARA 3:6, 1:6

Marek Semjan (SVK) - Lukáš DOUBEK 6:3 6:0

Petr NOUZA - Piotr ZBROJA 7:5, 6:0