Kariéru završil vyhraným zápasem. Grandslamový šampion a bývalá deblová dvojka končí

- Jan Vojkůvka

Dlouhá kariéra, kterou rumunský tenista Horia Tecau (na snímku v popředí) mezi profesionály prožil, je definitivně u konce. Bývalý druhý hráč světového žebříčku mezi deblisty se rozloučil se svým tenisovým životem vítězstvím v závěrečném utkání základní skupiny, ve kterém spolu s Němcem Kevinem Krawietzem porazili španělsko-argentinské duo Granollerse se Zeballosem 6:3, 6:7, 10:6.

I poslední sezona mezi profesionály byla v podání šestatřicetiletého Rumuna úspěšná. Po boku o sedm let mladšího Krawietze dokázal vyhrát turnaj v německém Halle a byl ve finále dalších podniků ATP v Rotterdamu, Barceloně a Hamburku. Rumunsko-německá dvojice navíc dokráčela do čtvrtfinále Roland Garros a US Open, díky čemuž si zajistila účast na Turnaji mistrů.

Mezi nejlepšími páry sezony sice prohráli zápasy s Mektičem s Pavičem a Dodigem s Poláškem, ale své účinkování zakončili výhrou nad Granollersem se Zeballosem. Nebyl to však pouze poslední zápas na Turnaji mistrů, ani poslední zápas dvojice Tecau, Krawietz, ale rovněž poslední zápas Tecauovy kariéry.

Celkem na okruhu ATP vybojoval 38 titulů včetně trofejí ve Wimbledonu (2015) a na US Open (2017). V roce 2015 také slavil zisk titulu na ATP Finals a ve smíšené čtyřhře slavil jedno vítězství v roce 2012. Rovněž je stříbrným olympijským medailistou.

Pět osudových parťáků
Prakticky po celou kariéru jej provázela občasná souhra s krajanem Florinem Mergeou. S ním vyhrál dva juniorské grandslamy, také se poprvé prosadil mezi profesionály na okruhu ITF (celkem 13 trofejí) a právě s ním v roce 2016 vybojoval titul na domácí akci ATP v Bukurešti a také stříbrnou olympijskou medaili na hrách v Riu.

Mezi hvězdy jej vynesla spolupráce se Švédem Lindstedtem. S ním hrál v letech 2010 až 2012 a vybojoval po jeho boku deset titulů. Třikrát v řadě se tato dvojice probila také do finále Wimbledonu. V roce 2013 pak hrál s Bělorusem Maxem Mirným, s nímž vybojoval tři trofeje.

Nesmírně úspěšné bylo spojení s Nizozemcem Jeanem-Julienem Rojerem. První sezonu po jeho boku Tecau absolvoval v roce 2014 a okamžitě z toho bylo osm titulů na okruhu ATP. Celkem až do ukončení spolupráce v roce 2020 spolu rumunsko-nizozemské duo vyhrálo 20 trofejí, včetně obou grandslamových prvenství.

Letošní sezonu, která se ukázala být jako Tecauova derniéra, absolvoval po boku již zmíněného Krawietze.