Krejčíková dojala Navrátilovou sametovým proslovem. Bára je statečná, chválí ji Siniaková

- Marek Bartošík

Nejlepší spisovatelé a scenáristi dokážou napsat příběhy, které se lidem vryjí na dlouhá léta do paměti. Co by ale dali zmínění odborníci za to, kdyby mohli zpracovat letošní neuvěřitelnou sezónu Barbory Krejčíkové, již tenistka z Ivančic zakončila deblovým triumfem na Turnaji mistryň po boku své parťačky a kamarádky Kateřiny Siniakové. Že by už tohle jako parádní rozuzlení stačilo? Věřte, že Krejčíková přidala na samotný závěr ještě nesmírně působivý proslov na oslavu výročí sametové revoluce, jímž dojala mezi jinými i Siniakovou a také přítomnou legendu Martinu Navrátilovou.

„Byla jsem z toho hodně nervózní, dalo by se říct, že víc než v zápase,“ vyprávěla čerstvá deblová šampionka Barbora Krejčíková o svém vynikajícím a také odvážném proslovu k 17. listopadu, tedy k českému státnímu svátku.

„Je to velká událost a velká historie,“ odkázala na zlomový moment z roku 1989. „Strašně si vážím toho, co pro nás předchozí generace udělala. Bylo těžké, abych to v angličtině nepokazila, aby tomu lidi rozuměli a abych neudělala faux pas. Byla jsem ráda, že se mi to podařilo a že reakce byly pozitivní,“ hlásila Krejčíková.

Na šampionku letošního Roland Garros dohlížela při proslovu fenomenální Martina Navrátilová, jež týmu K+S předávala pohár, který nese její jméno. A není divu, že právě legenda bílého sportu prožívala řeč Krejčíkové velmi silně – vždyť Navrátilová zvolila v roce 1975 namísto útlaku pod vládou komunistického režimu raději emigraci do Spojených států…

„Martinu to docela hodně zasáhlo. Asi se jí vrátily vzpomínky na to, jak to bylo těžké a náročné. Muselo to tehdy být příšerné, když se musela rozhodnout, jak se rozhodla. Na druhou stranu si jí strašně vážím, že měla kuráž a byla tak vnitřně silná, že to dokázala. Přestože pak byla daleko od rodičů a svých nejbližších, dokázala se s tím vypořádat a stala se z ní úžasná legenda a úžasný člověk. Moc si jí za to vážím,“ vyjádřila se s obdivem Krejčíková.

Naměkko byla z krásného proslovu i Kateřina Siniaková, která se stejně jako Martina Navrátilová neubránila slzám. „Myslím, že byla úžasná,“ řekla směrem ke Krejčíkové její věrná parťačka Siniaková. „Bára je opravdu statečná, chtěla to udělat, protože je to pro nás velmi speciální den. Jsem taky moc ráda, že mohu reprezentovat Českou republiku,“ zmínila tenistka z Hradce Králové.

České fanoušky může těšit, že populární a úspěšné duo K+S, které letos ovládlo mimo jiné grandslamové Roland Garros a olympijský turnaj v Tokiu, bude společně usilovat o trofeje také v následující sezóně.

„Těším se, že příští rok zase budeme hrát, a věřím v to, že se zase kvalifikujeme a že budeme obhajovat tuhle velkou trofej. Těším se na další momenty, které spolu zažijeme,“ uzavřela letošní pohádkovou kapitolu Krejčíková.

Překlad proslovu Barbory Krejčíkové:
„Ráda bych zmínila, že dnes je pro Českou republiku a naše slovenské přátele velmi speciální den, říkáme mu sametová revoluce. 17. listopadu 1989, kdy byli Češi a Slováci jeden národ, vyšli velmi stateční studenti a občané do ulic a demonstrovali proti tehdejšímu nedemokratickému režimu. A díky nim a jejich oběti teď může moje generace svobodně žít v krásné zemi. Aby všichni rozuměli, co se tehdy dělo, máme tady Martinu Navrátilovou, která byla kvůli režimu donucena z Československa emigrovat. Jsem ráda, že tento režim už u nás není a že můžeme žít ve svobodě. Ráda bych poděkovala všem doma za to, co udělali a jak byli stateční. Jsem hrdá na to, že jsem z České republiky.“