WTA

Turnaj mistryň: Krejčíková se Siniakovou jsou ve finále! V singlu uspěly Muguruzaová a Kontaveitová

- Redakce

Úterní program na Turnaji mistryň v mexické Guadalajaře nabídl všechny čtyři semifinálové zápasy. České tenistky Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková si připsaly už čtvrtou výhru v řadě. Po třech výhrách v základní skupině uspěly i v semifinále proti Melicharové-Martinezové a Schuursové, které porazily ve třech setech. Ve dvouhře se z postupu do finále raduje Garbiňe Muguruzaová, jež ztratila jen šest gemů v souboji s krajankou Paulou Badosaovou, a Anett Kontaveitová. Té se povedlo ve třech setech porazit Marii Sakkariovou.

Krejčíková a Siniaková jsou ve finále Turnaje mistryň!
Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková zabojují o trofej na Turnaji mistryň v mexické Guadalajaře! Elitní česká dvojice v semifinále vyzrála na americko-nizozemský pár Nicole Melicharová-Martinezová, Demi Schuursová po setech 3:6, 6:3 a 10:6.

V úvodní sadě stačil Melicharové-Martinezové a Schuursové k úspěchu jediný brejk ze čtvrtého gemu. Do druhého dějství vstoupily lépe Češky, které vedly už 4:1. Ačkoliv výhodu brejku ztratily, po dalším úspěchu na returnu v osmém gemu si vynutily rozhodující supertiebreak. V něm od začátku vedly, nakonec využily proti velmi dobře hrajícím soupeřkám druhý mečbol.

Krejčíková a Siniaková si zahrají finále na Turnaji mistryň podruhé v kariéře, v tom prvním před třemi lety podlehly Tímee Babosové a Kristině Mladenovicové.

„Hrajeme solidně a dobře, je vidět naše dobrá sehranost a chemie. Jsem ráda, že se nám takto daří a že si zahrajeme o trofej,“ pochvalovala si Krejčíková, která v supertiebreaku předvedla velmi těžký úder, jímž české dvojici zajistila náskok 3:1.

„Byl dobrý, že? Míč na mě letěl, byla to jen reakce, snažila jsem se ho dostat do kurtu. Byl to strašně důležitý a klíčový bod,“ poznamenala šampionka Roland Garros.

Krejčíková se Siniakovou postoupily už do čtvrtého ze šesti letošních největších finále – na Australian Open padly až ve finále, na Roland Garros oslavily trofej a na tokijské olympiádě získaly zlaté medaile. Naopak dříve skončily na Wimbledonu (čtvrtfinále) a US Open (první kolo).

A jak tuto statistiku hodnotí Siniaková? „Slibně,“ usmála se. „Bilanci nemám zkontrolovanou, ale cíl byl určitě dostat se tady co nejdál a získat titul, takže jsem moc ráda, že jsme ve finále. Necháme tam všechno, aby se nám to povedlo,“ doplnila.

Soupeřkami českých hráček v souboji o titul budou Su-wej Sie a Elise Mertensová. Tchajwansko-belgická dvojice nedala v nočním utkání takřka žádnou šanci Japonkám Šuko Aojamaové a Eně Šibaharaové, které deklasovaly 6:2, 6:2.

Favoritkami finálového duelu budou Krejčíková se Siniakovou, které už v základní skupině své nadcházející sokyně porazily 6:3, 6:1.

Muguruzaová ve finále vyzve Kontaveitovou
První finalistkou Turnaje mistryň ve dvouhře se stala Garbiňe Muguruzaová. Hvězdná Španělka porazila v semifinále svou krajanku Paulu Badosaovou po hodině a 25 minutách dvakrát 6:3.

Při cestě za cenným vítězstvím odvrátila všechny tři brejkboly, sama na returnu proměnila tři příležitosti z jedenácti.

Vítězka španělského souboje, Garbiňe Muguruzaová, se ve finálovém klání utká s Estonkou Anett Kontaveitovou. Té se ve dvouhodinové bitvě s Marií Sakkariovou povedlo zvítězit 6:1, 3:6, 6:3 a při své premiéře mezi elitou si zahraje o titul.

Estonská tenistka se přitom v rozhodujícím setu dostala do obtíží a prohrávala 2:3 se ztrátou brejku. Následně však zabrala, čistou hrou předvedla rebrejk, který znovu čistou hrou potvrdila a na returnu se znovu prosadila i v klíčové osmé hře. V ní Sakkariová nevyužila osm gembolů a Kontaveitové se povedlo prorazit servis soupeřky po šesté shodě. V deváté hře pak bez obtíží doservírovala.

Akron WTA Finals Guadalajara (ženy, MEX, 5 000 000 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
Paula Badosaová (ESP, 10.) – Garbiňe Muguruzaová (ESP, 5.) 3:6, 3:6
Anett Kontaveitová (EST, 8.) – Maria Sakkariová (GRE, 6.) 6:1, 3:6, 6:3

Semifinále čtyřhry
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ – Melicharová-Martinezová (USA), Schuursová (NED) 3:6, 6:3, 10:6
Aojamaová, Šibaharaová (obě JPN) – Mertensová (BEL), Sie (TPE) 2:6, 2:6