Jak dlouho hodlá Djokovič ještě hrát? Na Turnaji mistrů znejistil své fanoušky

- Jan Vojkůvka

Novak Djokovič má za sebou úspěšnou premiéru v italském Turíně, kde se poprvé pořádá závěrečný Turnaj mistrů. Po vítězství nad Norem Casperem Ruudem, jehož porazil ve dvou setech 7:6, 6:2, se vyjádřil i ke své budoucnosti. A naznačil, že po tenisových kurtech se už nejspíš nebude prohánět dlouho.

Vstup Djokoviče do Turnaje mistrů byl velmi úspěšný. V prvním setu s Norem Ruudem sice prohrával 1:3, ale vývoj skóre otočil a po výhře v tiebreaku už ve druhém dějství zcela dominoval. Útok na šestý titul na ATP Finals tak začal výborně.

Mnohem více, než samotná výhra, však při rozhovoru s ním způsobilo poprask jeho vyjádření o budoucnosti. Byť se jej na to nikdo v tu chvíli neptal, v italštině se přesto vyjádřil, že například Federerovu tenisovou dlouhověkost atakovat nehodlá a naznačil, jak dlouho by ještě chtěl tenis hrát.

Došlo k tomu při převzetí trofeje pro světovou jedničku na konci sezony. Tuto pozici si definitivně zajistil už v Paříži. A ve své řeči zmínil i vzpomínky na své dětství, kdy propadl lásce k tenisu, když sledoval úspěchy Peta Samprase.

„Když mi byly čtyři roky, viděl jsem, jak Sampras poprvé přezimoval na postu světové jedničky,“ uvedl ke svému idolu, kterého překonal v počtu umístění na první příčce světa na konci sezony. Sampras totiž přezimoval jako světová jednička šestkrát. „Teď jsem to já dokázal posedmé, na což jsem velmi pyšný. Můj sen pokračuje a doufám, že budu tento sport hrát ještě dva další roky,“ uvedl překvapivě.

Čtyřiatřicetiletý Djokovič je nejstarším účastníkem letošního Turnaje mistrů. Zmínky o možném konci kariéry tak mohou v nejbližších měsících nabývat na intenzitě. Zároveň se však vyrojily spekulace o možném špatném překladu jeho vyjádření. Djokovič podle těchto spekulací zamýšlel říct, že by rád hrál tenis ještě pár let, nikoliv jen dva roky. A tuto možnost by fanoušci srbské hvězdy zajisté uvítali více.